* Zamerke nadležnima što pre donošenja odluke nije definisana potrebna količina goriva po jedinici površine koja se obrađuje u određenom sektoru proizvodnje
 
Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji će  nakon višegodišnje pauze, kao što smo najavili u prošlom broju, ponovo od 1. marta  moći da računaju na  subvencionisano gorivo.  Vlada Srbije donela je uredbu kojom se poljoprivrednicima na osnovu prijavljenih obradivih površina u trezoru omogućava  kupovina 60 litara dizel goriva po hektaru do maksimalno 20 hektara sa subvencijom od 20 dinara za litar. Za ovo je iz budžeta obezbeđeno dodatnih  1,9 milijardi dinara. 
Subvencionisano gorivo je, po slovu uredbe, namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima, bez razlike da li se bave ratarstvom, povrtarstvom, voćarstvom... Olakšice za nabavku goriva dobiće i pčelari koji su od Ministarstva poljoprivrede tražili  da zbog troškova selidbe pčela na medonosne paše budu uključeni u ovu podsticajnu meru. U prvi mah pčelari su od resornog ministra poljoprivrede dobili negativan odgovor, ali je ipak pronađeno rešenje da im se pomogne u kupovini goriva.
- Na osnovu usvojene  uredbe pčelari će od juna-jula   moći da kupe subvencionisano gorivo. Podsticaji će se  obračunavati na osnovu broja prijavljenih košnica, objavljeno je na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, uz napomenu da će  detaljnija i konkretnija uputstva pčelarima o kompletnoj  proceduri  nabavke goriva biti  naknadno doneta.
Dok pčelari izražavaju zadovoljstvo mogućnošću da napokon dođu do regresiranog goriva, očekivanja poljoprivrednika, posebno ratara i poljoprivrednih udruženja od Vlade i Ministarstva poljoprivrede bila su daleko veća. Uoči donošnja uredbe spekulisalo se da bi cena regresiranog dizela mogla biti manja od 100 dinara za litar, da će se poljoprivrednicima omogućiti nabavka  60-100 litara po hektaru, a da će ograničenje, umesto predloženih 20,  iznositi maksimalno 100 hektara.
- Podsticajne mere su suštinski ograničenog dometa i više su usmerene ka takozvanim malim poljoprivredncima, koji obrađuju najviše do 20 hektara zemlje. Za velike proizvođače pomoć države za regresirano gorivo praktično je beznačajna, rekao je Vojislav Malešev, predsednik Upravnog odbora  Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kluba 100P plus, i napomenuo da su nadležni u Ministarstvu poljoprivrede pre donošenja bilo kakve odluke morali da, u zavisnosti od sektora  proizvodnje, definišu  potrebne količine goriva po jedinici površine koja se obrađuje. 
Poznati višestruki rekorder u prinosima ratarskih kultura Miroslav Ivković iz Novog Žednika  kaže da su poljoprivrednci ovu  uredbu Vlade  dugo čekali, a na kraju su doživeli veliko razočaranje. Poput mnogih drugih proizvođača, očekivao je, kaže, znatno veća  izdvajanja države za regresirano gorivo poljoprivrednicima.
- Sve je praktično urađeno na brzinu i bez prethodne detaljnije pripreme. Izdvojena sredstva od 1,9 milijardi su, u odnosu na broj korisnika, veoma skromna i neće biti od velike pomoći čak ni malim proizvođačima, a kamoli velikim, rekao je Ivković i napomenuo da bi bolje bilo da je Ministarstvo poljoprivrede opredeljena sredstva usmerilo  ratarima za nabavaku deklarisanog semena  za predstojeću setvu, jer će  mnogi, zbog besparice,  koristiti ono "sa tavana", zbog čega se ne mogu očekivati veliki prinosi.
Ni u Udruženju "Pančevački ratari" takođe nisu zadovoljni uredbom  Vlade koja se odnosi na regresirano gorivo.
- Nadali smo se da će nam biti omogućena nabavka najmanje  100 litara regresiranog goriva  po hektaru. Isto tako  očekivali smo, kao što se govorilo, uvođenje specijalnih agrokartica, ali je i to izostalo. Na njima  bi bilo označeno koliko regresiranog goriva, na osnovu  veličine gazdinstva i obradivih površina, poljoprivrednik može da kupi po punoj ceni, a da razliku  nadoknadi država, rekao je predsednik ovog  udruženja Jovan Negovan.
Da podsetimo, po osnovu donete uredbe, subvencije za regresirano gorivo poljoprivrednci će dobijati na osnovu prijavljenih hektara gazdinstva trezoru, što bi trebalo da bude obavljeno u periodu od 1. marta do 30. aprila. Za isplatu neće biti potrebni fiskalni računi, a nakon podnetih  zahteva, novac će na račune poljoprivrednika leći u roku od pet dana. 
K. Rajević
Foto: G. Mulić
 
EVROPSKA ISKUSTVA I PRAKSA U REGIONU
   
Zbog visokih poreza i akciza naše gorivo je među najskupljim u regionu. To se već godinama negativno održava na poljooprivrednike, naročito na njihovu konkurentnost. U evropskim zemljama,  poljoprivredni proizvođači već odavno imaju pravo na takozvani plavi dizel. Markiran je, namenjen  isključivo za traktore i koristi se strogo namenski u količini koja  je odobrena. U regionu, Hrvatska  regresira poljoprivrednike sa 150 litara, a gorivo se dobija i po grlu stoke. Republika Srpska svojim poljoprivrednicima pomaže  sa 120 litara po hektaru.