* Ova institucija duguje zahvalnost privrednicima, kao i svim drugim saradnicima s kojima je u proteklih 100 godina sarađivala i koji su imali poverenje u nju, ali i onima s kojima tek planira da sarađuje u cilju unapređenja privrednog ambijenta

Privredna komora Vojvodine ove godine obeležava veliki i značajan jubilej - 100 godina postojanja i rada. Tim povodom 1. februara biće organizovana Svečana akademija. Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, u razgovoru za "Poljoprivrednik" ističe da ova institucija duguje zahvalnost privrednicima, kao i svim drugim saradnicima s lokalnog, pokrajinskog i republičkog nivoa, s kojima je do sada sarađivala i koji su imali poverenje u nju, ali i onima s kojima tek planira da sarađuje u cilju unapređenja privrednog ambijenta.
Kako ocenjujete ovogodišnju saradnju Privredne komore Vojvodine s agroprivrednim i poljoprivrednim subjektima i koji su planovi za 2019?
- Zadovoljni smo saradnjom s agroprivrednim i poljoprivrednim subjektima u ovoj godini. Smatramo da je realizovan značajan broj aktivnosti usmerenih ka ovom sektoru, koji je posebno važan za našu Pokrajinu. Aktivnosti su u velikoj meri usklađivane s odgovarajućim pokrajinskim organima. Želeli smo da razmatramo aktuelne teme i da omogućimo iznošenje raznih mišljenja u cilju iznalaženja najboljih rešenja. U toku 2019. godine, u okviru naših ovlašćenja i jedinstvenog komorskog sistema, učinićemo maksimalne napore da pomognemo agroprivrednom i poljoprivrednom sektoru kako bi se na najbolji mogući način prilagodio veoma složenim uslovima, ne samo kod nas već i na globalnom nivou, a koji često negativno utiču na ovu delatnost i u neuporedivo razvijenim ekonomijama. Postojeće grupacije će aktivno raditi na rasvetljavanju tema iz njihove sfere, a sigurno je da ćemo formirati neke nove grupacije za oblasti koje su važne, kaže odgovarajući na naše prvo pitanje predsednik Privredne komore Vojvodine.
Da li planirate i u 2019. godini posebne aktivnosti u oblasti afirmisanja razvoja preduzetništva, a posebno ženskog preduzetništva, u ruralnim sredinama?
- Kada je žensko preduzetništvo u pitanju, posebno u ruralnim sredinama, i do sada smo davali punu podršku ovom segmentu, a verujem da ćemo u budućnosti uraditi još više, preko posebnih programa i aktivnosti. Naredna godina će biti, između ostalog, u znaku pomoći ženama iz ruralnih sredina da usvoje i ovladaju određenim znanjima, informacijama koje treba da im omoguće lakše funkcionisanje. Trudićemo se da okupimo eksperte iz pojedinih oblasti kako bi lakše i brže došli do neophodnih znanja. Iskustvo i uzore smo našli u praksi nekih od naših inostranih partnera koji organizuju slične aktivnosti, a i naši privredni subjekti su izrazili želju za ovim akcijama. Hteo bih da istaknem da se zalažemo za timski rad, jer zajedničkim snagama možemo mnogo više. Akcenat stavljamo na saradnju s Pokrajinskom vladom, koja nam je podrška u svim aktivnostima, sa Skupštinom AP Vojvodine, Zadružnim savezom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, klasterima s kojima sarađujemo, Evropskom mrežom preduzetnika, "Dnevnik-Poljoprivrednikom", regionalnim komorama, Novosadskim sajmom, fondovima i mnogim drugima.
Privredna komora Vojvodine aktivno podržava i razvoj ruralnog turizma kao važne dodatne delatnosti stanovnika ruralnih područja. Koje su aktivnosti planirane u ovom segmentu?
- Danas su najatraktivnije turističke destinacije one koje imaju očuvanu prirodu i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, među kojima vojvođanski salaši i seoska turistička domaćinstva imaju posebno mesto. Njihova revitalizacija kroz turizam ima višestruke pozitivne efekte, kako za vlasnika koji ostvaruje dodatni prihod pružanjem turističkih usluga, tako i za sveobuhvatni ekonomski razvoj ruralnih prostora. Zato ćemo u narednom periodu dati punu podršku razvoju ovog sektora turističke privrede, koji značajno može da doprinese zadržavanju lokalnog stanovništva i mladih na selu, u smislu pokretanja sopstvenog porodičnog biznisa. U tu svrhu organizovaćemo stručne skupove, koji će doprineti boljem informisanju svih koji se bave ovim vidom turizma. Cilj nam je da turističke proizvode ruralnih područja Vojvodine objedinimo i predstavimo na tržištu kako organizatorima putovanja (turoperatorima), tako i potencijalnim korisnicima, primenjujući sve oblike marketinške prezentacije. Na taj način podržaćemo njihovo udruživanje i zajedničke nastupe kako na domaćim, tako i na međunarodnim sajmovima, kaže Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

G. Radović

USPEŠNA SARADNJA S "DNEVNIK-POLJOPRIVREDNIKOM"

Prema rečima predsednika Privredne komore Vojvodine, saradnja s "Dnevnik-Poljoprivrednikom" je i tokom 2018. godine bila izuzetno dobra.
- Razmena ideja i predloga dovela je do interesantnih zajedničkih aktivnosti na aktuelne teme. Nema nikakvog razloga da tako ne bude i u budućnosti, jer je vaša cenjena kuća mnogo puta pokazala da razume probleme poljoprivrede i da želi da pomogne da se oni ublaže ili reše. Ovde smo zapravo konstantno na istom zadatku, naravno, uz presudnu ulogu regulatornih organa kojima pomažemo da dobiju što više informacija iz realne sfere s kojom smo mi u stalnom kontaktu, ističe Boško Vučurević.