* Poljoprivreda iz tradicionalne prelazi u digitalizovanu proizvodnju
* Zahvaljujući Vojvodini, industrijska konoplja opet na slovenačkim poljima

Nedovoljno je mladih poljoprivrednika u Sloveniji, čulo se na Poljoprivredno-prehrambenom sajmu "Agra" koji je u Gornjoj Radgoni održan 56. put. Upravo zbog toga ova sajamska manifestacija je, u najvećoj meri, bila posvećena mladima koji su odlučili da žive i rade na seoskim imanjima. Inače, prethodnih godina, Slovenija je za podsticaje mladim poljoprivrednicima izdvajala velika sredstva za različite namene.
- Ovogodišnja sajamska manifestacija održana je pod motom "Sajam nove generacije". Poljoprivreda se nalazi u fazi restrukturiranja, a to znači da prelazi iz tradicionalne u digitalizovanu proizvodnju. Mnogi poljoprivrednici koji imaju manje od 40 godina savladali su nove tenike rada u kojima koriste informatička znanja. Svi su oni završili fakultete i doneli odluku da žive i rade na seoskim imanjima, kao i da se međusobno umrežavaju, rekla je Mateja Jaklič, izvršna direktorka Pomurskog sajma.
Zbog toga su na ovogodišnjoj "Agri" s posebnom pažnjom predstavljeni mladi u agrobiznisu, generacijska obnova, digitalizacija, inovativnost, znanje i umrežavanje. Kao vid nadogradnje sajamske ponude, značajno mesto zauzeli su eksponati izlagača iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Najveću pažnju privlačili su pametni IT priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, vinogradarstvo i stočarstvo.
Najznačajniji segment, jedinstven za taj evropski region, svakako je bila izložba stoke.
- Na veoma bogatoj izložbi goveda, konja, svinja, sitne stoke, malih životinja i riba naglašena je uloga mladih poljoprivredika, naslednika poljoprivrednih gazdinstava, u razvoju stočarstva. Posebna zanimljivost bili su konji u manježu. Veliku pažnju posetilaca privukao je revijalni nastup u preskakanju prepona, ali i rekreativno, pre svega terapeutsko jahanje za decu, istakla je Jakličeva.
U oglednoj bašti akcenat je bio na pčelarstvu, te su u njoj bile organizovane radionice. Na poligonu "Zeleni dragulji prirode" prikazani su sadnja i sejanje medonosnih biljaka. Posebna pažnja bila je posvećena proizvodnji lana kako ova biljka ne bi otišla u zaborav. Naglašena su njena lekovita i hranljiva svojstva.
- Trudimo se da svake godine predstavimo nešto novo. Ove godine smo, zajedno s Poljoprivrednom zadrugom "Konoplja" iz Novog Sada, napravili polje pod inustrijskom konopljom da bi proizvođači videli kako se ona uzgaja na našoj zemlji. Uspostavljena je saradnja koja se odnosi i na proizvodnju industrijske konoplje, ali i na njenu preradu. U nekadašnjoj Jugoslaviji industrijska konoplja se uzgajala na velikim površinama. I u Sloveniji je ova biljka gotovo prestala da se uzgaja, a sada bi trebalo ponovo da se nađe na listi prioriteta, jer, između ostalog, obnavlja zemlju, naglasila je naša sagovornica.
Na Sajmu je održano 150 stručnih, poslovnih, strukovnih, takmičarskih i zabavnih događaja. U Vinskom hramu posetioci su mogli da degustiraju nagrađena vina sa ocenjivanja "Vino Slovenija", kao i nagrađena jela u Agrinoj kuhinji. Tržnica je bila mesto da se kupe domaći delikatesi i drugi proizvodi.
Država-partner ove godine bila je Makedonija. Nastupi njenih predstavnika iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma okupili su na svojim štandovima veliki broj posetilaca iz celog regiona. Uz Makedoniju predstavile su se i Austrija, Hrvatska, Mađarska, Indija i Poljska. Ukupno, 1.800 izlagača iz 36 država. U razgovoru s novinarima, organizatori sajma "Agra" izrazili su želju da naredne godine zemlja-partner bude Srbija.

J. Bajšanski