PRVO KOD NAJBOLJIH

* Poruka ove posete je da su vrata Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Vlade Vojvodine otvorena za najvažnije institucije, kao što su Novosadski univerzitet, Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivredni fakultet koji treba da budu nosioci strateškog plana razvoja poljoprivrede u Pokrajini

altTokom jeseni, uz široku javnu raspravu, počeće izrada strateškog plana razvoja poljoprivrede Vojvodine, dokumenta koji će obuhvatiti period od narednih pet-šest godina, jer agrarna politika mora da podrazumeva izvesnost. Poljoprivredni proizvođači moraju da znaju kakva će biti politika subvencija, te kako će se javna sredstva dugoročnije ulagati. U strateški plan razvoja poljoprivrede Vojvodine treba da budu integrisana znanja nauke i struke, a sve u cilju podizanja kapaciteta poljoprivredne proizvodnje tako da ona bude konkurentna  i da ono što Vojvodina ima ne bude više samo potencijal već da bude ozbiljna poljoprivredna proizvodnja i glavni izvozni potencijal Srbije.
Ovo je u svom prvom zvaničnom obraćanju novinarima na konferenciji za medije, prilikom posete novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, rekao Goran Ješić, novoimenovani potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Domaćini uglednom gostu, agronomu po struci, bili su direktor Instituta prof. dr Borislav Kobiljski, koordinator za naučnoistraživačku delatnost prof. dr Mirjana Milošević i pomoćnik direktora za komercijalne poslove i marketing mr Gojko Mladenović.

Zahvaljujući se Goranu Ješiću što je samo nekoliko dana posle imenovanja našao vremena da poseti Institut i što je za svoju prvu zvaničnu posetu izabrao upravo ovu kuću, prof. dr Borislav Kobiljski istakao je da je ova godina jedna od najboljih, ako ne i najbolja kada se radi o izvozu NS semena prolećnih useva. U odnosu na prošlu godinu izvoz je povećan za 60 odsto. Najveći izvozni proizvodi su seme kukuruza i suncokreta koji u strukturi izvoza čine oko 80 odsto, a ostvaren je i značajan pomak u izvozu semena krmnog bilja. Na domaćem tržištu je prošle godine povećana prodaja semena strnih žita. S obzirom na to da su NS sorte pšenice i ječma i ove godine potvrdile svoju superiornost i po prinosu i po tehnološkom kvalitetu, Institut i ove jeseni očekuje povećanje prodaje semena strnih žita na našem tržištu.
 Pokrajinski sekretar za poljoprivredu naglasio je da poseta Institutu za ratarstvo i povrtarstvo nije slučajna. Radi se o jednoj od najboljih institucija u regionu. Poruka ove posete je da su vrata Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Vlade altVojvodine otvorena za najvažnije institucije kao što su Novosadski univerzitet, Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivredni fakultet. Ove institucije treba da budu nosioci strateškog plana razvoja poljoprivrede Vojvodine.  Takođe, Ješić je istakao i značaj oporavka sistema "Vode Vojvodine" i njegovo stavljanje u funkciju poboljšanja rezultata koji će se ostvarivati, jer, kako je naglasio, ova godina je pokazala koliko je voda važna za poljoprivredu.
Odgovarajući na pitanja novinara o mogućnosti za eventualno proglašenje elementarne nepogode, Ješić je izneo podatak da šteta koju su suša i visoke temperature nanele usevima u Vojvodini iznosi oko 70 odsto. Prema trenutnim procenama, prinosi kukuruza u Sremu biće oko četiri tone po hektaru, dok je u Banatu i Bačkoj situacija mnogo teža i prinosi će iznositi oko dve tone po hektaru, što je ocenio kao katastrofalno.
Ješić je istakao da će  ovih dana, posle sastanka predsednika Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića s predstavnicima poljoprivrednika, resorni sekretarijat poslati odgovarajuće uputstvo lokalnim samoupravama u vezi s procedurom za proglašenje elementarne nepogode zbog suše.
Lokalnim samoupravama u Vojvodini, kako je objasnio Goran Ješić, uputiće se dopis da u saradnji s poljoprivrednim stručnim službama procene situaciju na terenu i posle toga upute zahtev Vladi Vojvodine za proglašenje elementarne nepogode. Vlada Vojvodine će posle toga izvestiti Vladu Srbije o stanju u opštinama i gradovima u Pokrajini, jer Republička vlada jedina može da proglasi elementranu nepogodu i donese mere kojima će pomoći ugroženim sredinama.
Novi pokrajinski sekretar za poljoprivredu izrazio je spremnost da se uhvati u koštac sa svim nagomilanim problemima. Istakao je da poljoprivredu iz domena mera socijalne politike treba izmestiti u domen industrije, s namerom da se kao cilj postave konkretni dostižni i merljivi rezultati. To će omogućiti da se po isteku perioda, na koji će se strateški plan razvoja poljoprivrede Vojvodine odnositi, vrlo lako proveri da li je on ostvaren ili nije. Ješić je najavio i vraćanje 12 poljoprivrednih stanica na području Vojvodine pod okrilje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu što će omogućiti lakše sprovođenje u praksu stručnih saveta dobijenih od Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Po završetku konferencije za medije, pokrajinski sekretar za poljoprivredu je zajedno s predstavnicima Instituta razgledao laboratorije, Distributivni centar na Rimskim Šančevima, novi doradni centar i gradilište novog skladišnog centra Instituta.
D. Žebeljan