* Broj raketa u 1.340 lansirnih stanica dovoljan samo za prvi deo sezone
* RHMZ za strelce izdvojio 60.000.000 dinara, pa njihov rad mnoge opštine dodatno dotiraju
* Lokalne samouprave znatno agilnije u nabavci raketa i plaćanju rada strelaca nego ranijih godina

Redovna odbrana od grada zvanično je počela 15. aprila, a već sutradan gradonosni oblaci zahvatili su ivanjički kraj i strelce na protivgradnim stanicama zatekli nespremne. Grad veličine lešnika, na dan Uskrsa, pogodio je nekoliko sela podno Golije, nanevši nemalu štetu voćnjacima i zasadima maline. Ivanjički kraj je poslednjih godina često bio meta vremenskih neprilika praćenih gradom, a najveće štete voćnjaci i malinjaci pretrpeli su pre dve godine. Ova lokalna samouprva je lane izdvojila 6,4 miliona dinara za nabavku 192 protivgradne rakete, kao i i za plaćanje nadoknade strelcima. Za ovu godinu sredstva za protivgradnu odbranu u ovoj opštini još nisu opredeljena iako je sezona već počela.
Kao što je poznato, sezona protivgradne odbrane u Srbiji, što je utvrđeno i kalendarom Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije, traje od 15. aprila do 15. oktobra. U ovom momentu za dejstvovanje na gradonosne oblake spremno je ukupno 1.340 lansirnih stanica.
- U saradnji s još desetak lokalnih samouprava nastojimo da obezbedimo dovoljno raketa, kao i sredstva za rad strelaca tako da očekujemo da će u narednih mesec dana biti aktivirano još najmanje 60 protivgradnih stanica. To je u odnosu na pre dve godine, kada je RHMZ vraćena nadležnost od Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane od grada, kudikamo bolja situacija, rekao je Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Godišnje potrebno 24.000 raketa

Iako je sezona već počela, priča o nedovoljnom broju raketa se i ovog puta ponavlja. Od optimalnih 12 u magacinama protivgradnih stanica u ovom momentu nalazi se svega polovina potrebnih raketa. Podsetimo, godišnje je za odbranu poljoprivrednih površina u Srbiji od grada, u zavisnosti od vremenskih neprilika, neophodno 20.000-24.000 raketa. Ako se zna da jedna košta 30.000 dinara, to znači da iz republičkog budžeta za ovu namenu treba izdvojiti 750.000.000 dinara, što nisu mala sredstva i svakako predstvaljaju veliko opterećenje za budžet.
- Trenutna količina raketa kojima raspolažemo dovoljna je samo za prvi deo sezone. U saradnji s lokalnim samoupravama činimo sve da se njihov broj poveća do optimalno mogućeg, kao i da strelci prihvate rad i pripadajuću nadoknadu, ističe Babić uz napomenu da RHMZ godišnje za rad strelaca izdvaja 60.000.000 dinara, 4.000 dinara po strelcu, ali da je to, ipak, nedovoljno, pa ih mnoge opštine dodatno dotiraju.
Među 90 lokalnih samouprava koje dodatno plaćaju rad strelaca je i Požega. Na 4.000 dinara, koliko im mesečno uplaćuje RHMZ, opština iz svog budžeta dodaje isto toliko.
- Ove godine ćemo za rad strelaca izdvojiti dva miliona dinara. Opredelili smo i nešto sredstava za nabavku protivgradnih raketa i nadamo se da će to biti dovoljno da poljoprivrednici, pogotovo voćari s teritorije naše opštine ne strahuju za svoje useve i plodove, kaže Milan Božić, predsednik opštine Požega koja već nekoliko godina izdvaja sredstva za protivgradnu odbranu.

Velika pomoć opština

Zakon o odbrani od grada Skupština Srbije usvojila je pre nepune dve godine. Njime se lokalne samouprave, zajedno s odgovarajućim republičkim i pokrajinskim organima, tretiraju kao ravnopravan subjekt odbrane od ove vremenske nepogode. One, po zakonu, nemaju striktnu nadležnost, ali mogu u značajnoj meri da pomognu u održavanju protivgradnih stanica, obezbede anagažovanje i dodatno plaćanje strelaca. Ako za to postoji ekonomska mogućnost, uključuju se i u nabavku raketa kojim bi od grada odbranili svoja poljoprivredna područja.
Opština Čačak, s velikim brojem voćara i povrtara, sigurno se ubraja među najagilnije. Za ovu sezonu, za odbranu od grada, lokalna samouprava je iz svog budžeta izdvojila 5,5 miliona dinara.
- U sezonu smo ušli sa po 20 raketa u svakoj od 25 protivgradnih stanica i ukupno 50 angažovanih strelaca. Njima će za rad u celoj sezoni biti isplaćeno 79.000 dinara, a refundiraće im se i trošak za gorivo od mesta stanovanja do protivgradne stanice u kojoj rade, rekao je zamenik gradonačelnika Radoš Pavlović, napominjući da je lane ostalo neiskorišćeno 6,8 raketa po stanici i da će svakoj biti dodato još 13.
Mačvanski i Kolubarski okrug, po nepisanom pravilu, predstavljaju najugroženija područja gde se veoma često formiraju gradonosni oblaci od kojih mnogi dolaze iz Bosne čija teritorija najvećim delom nije branjena od grada. Zbog toga se u lozničkoj opštini svake godine ozbiljno pripremaju za protivgradnu sezonu. Na teritoriji ove lokalne samouprave smeštene su 24 protivgradne stanice koje raspoloživim raketama brane nešto više od 60.000 hektara njiva, uglavnom pod ratarskim usevima.
Opština je uoči same sezone organizovala seminar za 47 strelaca koji će, u sadejstvu s Radarskim centrom u Valjevu, narednih meseci, po ukazanoj potrebi, dejstvovati na protivgradnim stanicama.
- Uspeli smo da i ovog puta nabavimo adekvatan broj raketa za sve stanice. Isto tako i da, po dogovoru sa strelcima, bez obzira na sve zakonske i finansijske teškoće, usvojimo prihvatljiv modalitet plaćanja njihovog rada za celu sezonu, istakao je Jovan Miladinović, načelnik Odeljenja za privredu opštine Loznica.

Rešavanje problema u hodu

Vojvođanske opštine su, takođe, manje-više spremne za protivgradnu odbranu, posebno one u Sremu. Lokalna samouprava u Rumi svake godine povećava broj raketa, ali i novčane naknade predviđene za strelce koji dejstvuju na 10 protivgradnih stanica. Ove godine će se iz opštinskog budžeta za nabavku raketa utrošiti 900.000, a za rad strelaca čak dva miliona dinara.
- Shvatili smo da bez dobre protivgradne odbrane naši poljoprivrednici, koji čine većinu zaposlenih u opštini, nemaju sigurnost. Sve činimo da zaštitimo njihove useve, pa zato svake godine i povećavamo iznose potrebne za odbranu od grada i drugih elementarnih nepogoda, kaže Dušan Ljubičić, načelnik Opštinske uprave u rumskoj opštini.
U inđijskoj opštini trenutno su u fazi adaptacije i sanacije pojedinih protivgradnih stanica kako bi sistem što pre u potpunosti bio u funkciji.
- Ovih dana utvrdićemo i tačan broj strelaca koji će biti angažovani na protivgradnim stanicama kao i naknadu za njihov rad. Trenutno ona iznosi 5.000 dinara mesečno, a konačna će biti utvrđena kada se definitivno odredi broj potrebnih strelaca, rekao je predsednik inđijske opštine Vladimir Gak.
Sezona protivgradne odbrane je počela i, po ko zna koji put, bez dovoljno raketa na većini stanica. To je, svake godine u ovo vreme, postalo već uobičajena pojava. U RHMZ-u se žale na nedovoljno sredstava iz budžeta koja im po zakonu pripadaju za ovu namenu. Očekuju da će se problem s raketama rešiti u hodu i da neće doći u situaciju da ih na leto nabavljaju navrat-nanos. Za svaku pohvalu je to što je dobar deo lokalnih samouprava, očito poučen lošim iskustvima od ranijih godina, ozbiljnije pristupio nabavci raketa i rešavanju pitanja nagrađivanja rada strelaca. Oni koji još nisu to uradili nemaju puno vremena i dobro bi bilo da, zlu ne trebalo, to što pre da učine kako bi se usevi i voćnjaci sačuvali od grada i drugih elementarnih nepogoda.

K. Rajević

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži