Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i  umetnosti i Kongresni centar "Master" Novosadskog sajma tradicionalno organizuju  Savetovanje povrtara pod nazivom "Savremena proizvodnja povrċa".  Ovaj naučno-stručni skup 21. po redu održaće se  14. februara u velikoj sali i holu "Master" centra, Novosadskog sajma.
Brojni su problemi koji prate proizvodnju povrċa, ali postoje i svetli primeri. O svemu tome govoriće se na Savetovanju, koje okuplja povrtare iz Srbije i iz regiona. Cilj je unapredjenje povrtarske proizvodnje. To se može postići stalnim praćenjem savremenih dostignuća nauke i struke i njihovoj primeni u praksi. I izbor tema je usmeren u tom pravcu. Govoriće se o trimbl sistemima za preciznu poljoprivredu i o razvoju fabrike đubriva u službi povrtarstva.  Biċe reči i o tehnologiji proizvodnje krompira, ali i o aktuelnim štetnim organizmima u proizvodnji povrċa. Ukazaċe se na prisustvo virusa lukovičastog povrċa, bele truleži, ali i značajnih patogena pasulja, boranije, cvekle, celera. Biċe to prilika da se učesnicima saopšti i lista sredstava za zaštitu bilja, koja su izgubila dozvolu za primenu u povrtarstvu.  
Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvodjači povrċa, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodeċih domaċih i inostranih kuċa čiji su proizvodni programi vezani za proizvodnju na otvorenom polju i zaštiċenom prostoru. Za sve učesnike  u holu ċe biti organizovana izložba, a ulaz na Sajam i Savetovanje je slobodan.
 
                                                                                          T.G.