U Gospođincima, u opštini Žabalj, juče je otvorena fabrika za preradu povrća nemačke kompanije Mamminger konserven - SRB, investicija vredna četiri miliona evra, koja će, kako je najavaljeno, zapošljavati oko 250 radnika.

Reč je o kompaniji čija je osnovna delatnost prerada krastavaca koje otkupljuje od više od 2000 kooperanata u našoj zemlji. Jedna trećina od oko 15.000 tona otkupljenih krastavaca prerađivaće se u novoizgrađenoj fabrici u Gospođincima.

Ova investicija je važna jer će doprineti razvoju prehrambene industrije u našoj zemlji, rekao je na otvaranju fabrike predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, i istakao da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen rast kada je reč o prehrambenoj industriji u AP Vojvodini.


-Mere Vlade Republike Srbije i mere Pokrajinske vlade dale su rezultat. Usmeravamo značajna sredstva u ovu oblast jer u našoj zemlji postoje uslovi da se investira u prehrambenu industriju, kazao je predsednik Mirović.

U 2016. godini, dodao je Mirović, budzet AP Vojvodine iznosio je 62 milijarde dinara, a 2020. godine, imaćemo budzet od 80 milijardi dinara, a to je omogućio razvoj privrede i poljoprivrede, kazao je predsednik Mirović.

Imati ovakvu fabriku u Srbiji velika je i značajna stvar. Vlada Republike Srbije uredila je Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi i time omogućila zapošljavanje 22.500 radnika po tom osnovu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

-Posle nešto više od godinu dana od postavljanja kamena temeljca za ovu fabriku danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo zajedno napravili korak ka budućnosti u kojoj ćemo zajedno, ovu fabriku, uz podršku Vlade Republike Srbije i Vlade SR Nemačke nastaviti da razvijamo i proširujemo, kazao je direktor Klaus Herpel Mamminger konserven.

O značaju ove investicije govorili su i amasador SR Nemačke Tomas Šib, direktor kompanije Mamminger konserven- Srbija, Oliver Ugrinaj i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, navodi se u saopštenju AP Vojvodine.