Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević razgovarao je juče sa privrednicima sa Kipra o intenziviranju ekonomske saradnje AP Vojvodine i Kipra, naročito u sektoru agarara i prehrambene industrije.

U razgovoru je istaknuto da su politički odnosi Srbije i Kipra izuzetni i prijateljski, ali da privredna saradnja može biti daleko intenzivnija s obzirom na ekonomske potencijele Srbije, AP Vojvodine i Kipra.

Milićević je naglasio da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Kipra prošle godine iznosila oko 20 miliona evra, te da se u obostranom interesu ta razmena može podići na viši novo.

-Današnji susret i povezivanje srpskih i kiparskih privrednika, jedan je od prvih koraka u pronalaženju modela saradnje koji će intenzivirati spoljnotrgovinsku razmenu i našu privrednu saradnju učiniti dinamičnijom, kazao je Milićević i naglasio da potencijal za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno kada je reč o izvozu hrane na Kipar, koji je ozbiljna turistička destinacija.

Milićević je izrazio uverenje i da će kiparski privrednici pronaći svoj interes da ulažu u Vojvodinu, te da će se i na taj način indukovati veća trgovinska razmena.

Delagacija kiparskih privrednika boravi u Srbiji i AP Vojvodini u organizaciji Ambasade Srbije na Kipru, a cilj današnje posete su i razgovori o organizovanju srpsko-kiparske poslovne konferencije koja je planirana za početak 2020. godine, kao i osnivanje Srpsko-kiparskog poslovnog društva u Beogradu.

Ambasador Srbije na Kipru Nj.E. Marko Blagojević je rekao da su Kiprani prepoznali potencijale AP Vojvodine posebno u sektoru poljoprivrede, stočarstva, prerade voća i povrća, i izrazio uverenje da će susret srpskih i kiparskih privrednika na poslovnoj konferenciji dati rezultate u boljoj ekonomskoj saradnji.

Direktor lista Ekonomist Janis Georgulas, koji je ujedno i predložen za predsednika Srpsko-kiparskog poslovnog društva, istakao je da su obe strane prepoznale mogućnosti za saradnju, te da je za kiparske privrednike naša pokrajina interesantna i kao tržište sa razvijenim IT sektorom.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, počasni konzul Republike Srbije na Kipru Kipros Ilijadis, predstvanici kiparske privredne komore i kompanija.

Izvor:  Pokrajinska vlada