- U Bačkom Petrovcu je 1846. godine osnovana prva zadruga u Srbiji, a danas ovde postoji jedna zadruga koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu, ali i ostatak Srbije", rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća prilikom posete opštini Bački Petrovac.
 
Na sastanku održanom u okviru predstavljanja ovogodišnjeg programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u direktnim finansijskim podsticajima za zadrugarstvo ministar je podsetio da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 513 zadruga. Iz pomenutog državnog projekta pomognut je do sada rad 94 zadruge, na teritoriji čitave Srbije, a Južnobački okrug je dobio blizu 87.000.000 dinara za sedam zadruga.
- Nadam se da će i ove godine biti kvalitetnih projekata iz ovog okruga, rekao je Krkobabić i podsetio da je ove godine za zadruge u Srbiji opredeljeno još 667.000.000 dinara.
Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, treći po redu koji raspisuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića je u toku i traje do 15. avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1. septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni  - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15.000.000 dinara za stare zadruge i do 60.000.000 dinara za složene zadruge.
Radnom sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bački Petrovac, poljoprivredne službe opština južnobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.
Predsednik opštine Srđan Simić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio opštinu Bački Petrovac i izjavio da će nastojati da budu opština za primer po pitanju zadrugarstva.
- Deo sredstava iz programa "500 zadruga u 500 sela" svakako je već dao dobre rezultate. Ove godine osnovana je i složena zadruga na teritoriji naše opštine i radićemo sve što je u našoj moći da imamo što više običnih i složenih zadruga, rekao je Simić.
Predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ponovio je da je u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga na ovim prostorima, a treća u svetu, a da se istorija ponavlja budući da je ove godine ovde osnovana upravo treća složena zadruga u Srbiji.
Nakon sastanka, ministar je sa svojim saradnicima obišao ZZ "Zlatno zrno", jednu od dve zadruge u ovoj opštini koje su dobile bespovratna sredstva iz programa Vlade Republike Srbije namenjenog zadrugama. Ovoj zadruzi, osnovanoj 2000. godine, koja ima 13 članova i do 450 kooperanata, dodeljeno je 15.000.000 dinara za nabavku četiri silo-ćelije za skladištenje žitarica i sušaru, što je samo deo investicije od 65.000.000 dinara koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak svog poslovanja, navodi se u saopštenji kabineta ministra Krkobabića.