U Vladičinom Hanu je 8. jula otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji na 45 hektara zemljišta, prenosi sajt Privredne komore Srbije (PKS). PKS pruža podršku kompanijama u novim poslovnim poduhvatima, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ocenjujući da ovom investicijom "Nektar" na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, kao i ekonomskom rastu čitavog regiona.
Čadež je pozvao poljoprivrednike iz čitave Srbije da se intenzivnije bave organskom proizvodnjom, jer je ona budućnost poljoprivrede. Prema njegovim rečima, Srbija ima i  posebnu mogućnost izvoza organskih prehrambenih proizvoda na nemačko tržište.
Predsednik PKS-a je istakao da je za ceo kraj plantaža veoma značajna, jer su potencijali juga Srbije odlični za investicije, ali i da se od sedam odsto zaštićenog zemljišta u Srbiji koje može da bude sertifikovano kao organsko koristi svega 0,4 odsto.
Direktor kompanije "Nektar" Mihailo Janković objasnio je da je 45 hektara organske jabuke samo prva faza, a da će posle proširenja, pod tim zasadima biti 114 hektara, što je ukupno ulaganje veće od pola miliona evra.  Nova plantaža, u koju je kompanija "Nektar" uložila više od 200.000 evra, doprineće zapošljavanju još 100 radnika u sezoni berbe, a taj će broj rasti u skladu s razvojem plantaže, rekao je direktor ove kompanije.
- Zadovoljni smo prisustvom u ovom regionu i investicijama, jer smo u Vladičin Han do sada investirali preko 15.000.000 evra, a nastavićemo u tom smeru, poručio je Janković i naglasio da će se truditi da veći deo organskih jabuka sa ovih plantaža završi u gotovim proizvodima.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos. Najavio je izmenu Zakona o organskoj proizvodnji koja će proizvođačima omogućiti lakši izlazak na tržište Evropske unije, kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju. Pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Branislav Tošić podsetio je da ta sredina ima tradiciju kooperantske proizvodnje voća još od 60-ih godina prošlog veka i dodao da su dosadašnja ulaganja "Nektara" izuzetno važna za ovu opštinu.