Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je juče da će izgradnja gasnih elektrana rešiti velike ekološke probleme, ali i doprineti korišćenju novih izvora energije, pre svega obnovljivih.

Antić je na otvaranju Nedelje energije u Skupštini Grada Beograda, rekao da Srbija nastoji da prati trendove, i dodao da u našoj zemlji sada postoji više od 500 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE).

- Da bi potrošnja iz obnovljivih izvora energije bila kvalitetnija moramo da gradimo ili gasne elektrane ili reverzibilne hidroelektrane, što bi omogućilo da sistem bude izbalansiran kad nema vetra i sunca, jer je neophodno da imamo sigurno snabevanje, istakao je Antić.

On je objasnio da je cilj da se dostignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koji važe u Evropskoj uniji, pri čemu je naveo podatak da je u proteklih nekoliko godina investirano više od 300 miliona evra u različite ekološke projekte.

Ministar je ukazao na to da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, a da će do 2025. godine biti završen ciklus sa dodatnih 700 do 800 miliona evra.

Ušteda energije je veoma važna, ocenio je Antić i napomenuo da je u proteklih nekoliko godina kroz budžetski fond za energetsku efikasnost obavljena sanacija 53 objekta vrtića, škola, domova zdravlja.

Prema njegovim rečima, rezultati su fantastični, pri čemu ti objekti sada imaju uštedu od 40 odsto u finalnoj energetskoj potrošnji. Antić je naveo da je u pomenutom fondu ove godine značajno više sredstava, a u planu su nove sanacije objekata, što sve treba da doprinese uštedi energije.

Najavio je i da Ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost, i dodao da će gasovod koji će ići od Bugarske prema Mađarskoj kroz Srbiju omogućiti da naša zemlja realizuje planove na daljoj gasifikaciji.

Tekst i foto: Ministarstvo rudarstva i eneretike