Trećeg dana Simpozijuma o stočarstvu koji se održava u Herceg Novom prezentovano je više radova iz oblasti zdravlja, dobrobiti životinja i biosigurnosti na farmi. Poseban akcenat dat je na značaju i neophodnosti primene informacionih tehnologija u poljoprivredi, odnosno stočarstvu. Prof. dr Muhamed Brka s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorio je o uvođenju internet stvari u poljorivredu. To je, kako je rekao, mreža pametnih uređaja koji komuniciraju putem interneta, odnosno fizičke informacije se transformišu u internet svet. Primena ovih naprednih tehnologija u zemljama u okruženju, bar kada je poljoprivreda u pitanju,  na samom je početku. Postoje programi koji su uglavnom prilagođeni velikim sistemima, a veoma je značajno da oni budu primenljivi i prihvatljivi za manje proizvođače, jer koristi su višestruke.  Odnose se pre svega na povećanje produktivnosti i profitabilnosti proizvodnje i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Zato je veoma važno da se, osim IT stručnjaka, u izradu ovih programa uključe i agronomi. IT tehnologije su budućnost i u tom smeru moraju se reformisati i nastavni programi na agronomskim fakultetima.
Kada je u pitanju ishrana životinja, predstavljeno je nekoliko radova. Prof. dr Robert Anderson s Univerziteta u Teksasu govorio je o mogućnosti korišćenja drvne melase kao prebiotika i u prevenciji salmoneloze.  Takođe,  bilo je nekoliko interesantnih radova istraživača iz Turske koji su se odnosili na upotrebu gline, odnosno minerale gline sepiolit i zeolit. Ispitivanja su pokazala da ovi minerali imaju pozitivan uticaj na kvalitet prostirke u živinarstvu, jer smanjuju vlažnost i nivo amonijaka. Sepioliti mogu uspešno da se koriste i u peletiranju hrane za jagnjad.
Prof. dr Branislava Belić s Departmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govorila je o hematološkim parametima kod junica u uzrastu od šest do 12 meseci, a bilo je reči i o parazitima ovaca na području Bačke. Predstavljeno je i nekoliko radova koji su se odnosili na kvalitet animalnih proizvoda.
U okviru Seminara odgajivačkih organizacija podneti su stručni izveštaji o sprovođenju mera iz odgajivačkog programa u ovčarstvu i kozarstvu AP Vojvodine za 2018, kao i sprovođenju glavnih odgajivačkih programa za ove dve grupe domaćih životinja. 
J. C.