Poslovni forum sa privrednom delegacijom iz Češke Republikeodržan je juče u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasadom Češke Republike u Srbiji i Agrarnom komorom Češke Republike.Tema Foruma bila je proizvodnja zanatskog piva u Vojvodini kao i potencijali razvoja pivarske industrije i iskustva čeških kompanija u pivarstvu predstavljenih kroz prezentacije.

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je poslednjih godina, domaće tržište piva pretrpelo značajne promene. Izbor piva u domaćoj ponudi daleko je veći, a sve je više malih zanatskih pivara koje proizvode piva različitih ukusa.

-Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje. Sama činjenica da se u Srbiji i Vojvodini u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa, rekao je Vučurević na otvaranju Foruma.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je da vinarstvo i pivarstvo ne mogu da se odvoje od gastronomije i turizma i predstavljaju novi turistički resurs koji brendira Vojvodinu kao turističku destinaciju.

-Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već tri godine za redom dodeljuje subvencije za mašine i opremu za proizvodnu industriju uključujući vinarije i zanatske pivare. U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvođače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu. Dvadeset miliona dinara izdvojeno je ove godine za male pivare i kreiran je poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme, izjavio je Đoković.

Pomoćnik Pokrajinskogsekretaraza poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petkovićrekao je dadanašnji skup ima za cilj da se steknu nova znanja o tehnologijama jer je Češka jedan od lidera u svetu po proizvodnji piva. On je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu finansira podizanje zasada hmelja i da će to nastaviti i u 2019. godini.

-Po prvi put ćemo finansirati i otvoriti konkurs za preradu hmelja. Taj konkurs će biti otvoren tokom letnjih meseci ili u septembru mesecu kada budemo konkretno razvili tu konkursnu liniju i približili je našim prerađivačima hmelja odnosno proizvođačima piva, istakaoje Petković.

A da je Češka jedan od lidera u proizvodnji piva u svetu svedoči i činjenica da poseduje 5.000 hektara sa prosečnom proizvodnjom hmelja od 4.200 tona što je stavlja na 3. mesto po proizvodnji hmelja u svetu sa preko 500 pivara od čega čak 450 čine male zanatske pivare, kako navodi generalni sekretar Asocijacije proizvođača hmelja u Češkoj Republici Mihail Kovarik.

Na Poslovnom forumu potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Agrarnekomore Češke Republike, a Vučurević je istakao daje taj sporazum institucionalna osnova za dalji nastavak saradnje ove dve komore u svim segmentima poljoprivrede i prehrambene industrije, kao nosioca razvoja celokupne vojvođanske privrede.