Na Dan stočara, koji se tradicionalno organizuje tokom Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Pokrajinska vlada dodelila je poljoprivrednicima ugovore po Konkursu opremanja stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2019. godini. Za ove namene preko Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za 69 korisnika izdvojeno je 80.000.000 dinara.
Tom prilikom je naglašeno da od formiranja ove Pokrajinske vlade agrarni budžet AP Vojvodine nikada nije imao više novca, te se na taj način daje značajan doprinos podizanju konkurentnosti pre svega malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava.
- Činjenica da smo povećali nivo subvencija u odnosu na 2016. godinu za 50 odsto za registrovana poljoprivredna gazdisntva ide u prilog toj konstataciji. Takođe, napominjem da s vojvođanskim farmerima potpisujemo 69 ugovora ukupne vrednosti veće od 142.000.000 dinara. Od toga je učešće Sekretarijata 80.000.000, a poljoprivrednika 62.000.0000 dinara. Najviše izdvajanja opredeljeno je za opremanje farmi svinja, gotovo 66.500.000 dinara. Za govedarske farme izdvojeno je više od 31.000.000, ovčarske farme skoro 30.000.000 i živinarske nešto više od 15.000.000 dinara. Sama struktura realizacije investicije ukazje na to da je interesovanje bilo veliko, pre svega onih koji se bave svinjastvom, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Radojević je naglasio da su se prošle godine kao posebne kategorije izdvojili mladi proizvođači do 40 godina starosti, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u otežanim uslovima rada. Svi oni mogu da ostvare veći nivo povraćaja u odnosu na investiciju, odnosno dodatno su stimulisani.
- Od ovih 69 ugovora, 48 potpisujemo s mlađima od 40 godina, a imamo i 22 žene koje su nosici poljoprivrednih gazdinstava. Najviše investicija biće na teritoriji opštine Bačka Topola, čak sedam, šest na teritoriji opštine Vrbas, Subotica i Žitište sa po pet. Opredeljeni smo za subvencionisanje intenzivnih proizvodnji. Stočari zauzimaju značajno mesto, jer znamo koliko je rad u ovoj grani poljoprivrede zahtevan i mukotrpan, rekao je Radojević.
Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, podsetio je da je, kada se govori o svim ugovorima, ukupna investicija u poljoprivredu po osnovu konkursa 1.200.000 evra i  rekao da je to samo jedan u nizu zajedničkih napora, jer deo novca obezbeđuje Pokrajinska vlada, a deo vlasnici farmi.
- Naš cilj je da unapredimo ovu oblast. Ono što pre tri godine, kada smo počeli da sprovodimo nove mere agrarne politike, nismo imali jeste veća usmerenost na male i srednje proizvođače. Iz dodele sredstava eliminisali smo velike kompanije koje sopstvenim kapitalom mogu da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju u okviru svojih resursa i na taj način smo značajno povećali sredstva koja su usmerena ka malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima. Imali smo i IPARD program, koji sve više i značajnije učestvuje u razvoju poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Vojvodine. Imamo investicije u kanalsku mrežu, naglasio je Mirović.
Predsednik Pokrajinske vlade podsetio je da je tokom prošle, a i ove i sledeće godine u čišćenje kanalske mreže, izgradnju novih kanala, opremanje crpnih stanica i svega onoga što je neophodno da se voda dovede do značajnih površina oranica biće utrošeno više od 50.000.000 dolara.
- Ukupan budžet svake godine povećavamo i na taj način pokazujemo da Pokrajinska vlada poljoprivredu stavlja na prvo mesto. To ćemo potvrditi i ove godine nakon rebalansa budžeta, kada ćemo značajnija sredstva za ovu namenu opredeliti u drugoj polovini godine. Važne aktivnosti imali smo i na otvaranju novih tržišta,  zajedno s Republičkom vladom. To se odnosi pre svega na Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Tursku i mnoge druge zemlje. Na taj način se povećavanjem izdvajanja za agrar i indukuje ova proizvodnja. Po prvi put zajedno su nastupali državni, pokrajinski i lokalni fondovi, što daje jaču sinergiju, poručio je Mirović.

J. Bajšanski