Izložbu organskih proizvoda, proizvoda s oznakama geografskog porekla i srpskog kvaliteta i zanatskog piva na predstojećem 86. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstaviće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji s Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica", Udruženjem malih nezavisnih pivara Srbije, Savezom proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "Original Srbija" i Asocijacijacijom za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa

Ova izložba biće organizovana u Hali 1a, a posetiocima će biti predstavljeni domaći organski proizvodi, džemovi i sokovi,  ajvar, jaja, brašna, testenine, meso, namazi, ulja, sveže voće i povrće, sveže i sušene pečurke… Svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije u vezi sa organskom proizvodnjom. 

Futoški sveži i kiseli kupus, leskovački domaći ajvar, fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, sremski kulen, ariljska malina, đerdapski med, begečka šargarepa, kačerski med, sjenički kravlji sir i sjenička jagnjetina naći će se među proizvodima s oznakama geografskog porekla.

Oznaka "Srpski kvalitet" predstavlja viši kvalitet, a njome se obeležavaju proizvodi od sirovina koje potiču isključivo iz Srbije i koji se po svom hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i/ili sastojcima ili po nekoj drugoj karakteristici jasno razlikuju od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije. Ove proizvode će prezentovati Industrija mesa "Carnex", Industrija mesa "Topola", "Zlatiborac" i Mesna industrija "Yuhor".

 U okviru izložbe predstaviće se i 14 zanatskih pivara koje proizvode  pivo u ograničenoj seriji i akcenat stavljaju na kvalitet piva koje se odlikuje jednistvenim i specifičnim karakteristikama.

A. M.