Zahvaljujući Sajmu voćarstva i vonogradarstva "VIVO"  koji je održan u nedelju, 14. aprila, Irig je postao sajamska varoš. Ovo je sasvim prirodno jer je Irig centar voćarske i vinogradarske proizvodnje u Vojvodini, mesto ubeleženo na vinskoj mapi Srbije. Ideja je da "VIVO Irig" izraste u privredno-edukativnu manifestaciju. Pored izložbe voća, vina, rakije, meda, sadnog materijala, mehanizacije namenjene ovim granama poljoprivrede, opreme za pčelarstvo posetioci su imali priliku  da  steknu nova saznanja, razmene iskustva i kontakte.

Organizatori, Agencija za ruralni razvoj opštine Irig i Udruženje "Agroprofit" iz Novog Sada, uz podršku Programskog saveta koga su činili ugledni voćari, vinogradari, vinari i profesori novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, a na čijem čeli je prof. dr Zoran Keserović,  potrudili su se da "VIVO Irig" bude mesto na koje se dolazi po nova znanja. Na tribinama  je bilo reči o zaštiti voća i uticaju korišćenja zaštitnih sredstava na pčelinja društva, uticaju klimatsjih promena na voćarsku proizvodnju, problemima berbe i čuvanja plodova jebuke na Fruškoj gori, tržištu jabuke i njenom kvalitetu. Vinarija "Mačkov podum" ugostila je učesnike panel diskusije čiji naziv je bio "Vinski turizam – kuda dalje?"

Na sajmu se okupilo približno 100 izlagača i učesnika u edukativnim radionicama, rekli su organizatori.

-Irig je zaslužio da ima ovakvu manifestaciju jer su voćarstvo i vinogradarstvo proizvodnje od kojih direktno ili indirektno živi većina stanovnika ove opštine. Agencija za ruralni razvoj ima obavezu prema voćarima, vinogradarima, prema precima ali i budućim generacijama da ova manifestacija u budućnosti ima svoj kontinuitet, reko je Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig.

 A da je Irig prestonica vina, čulo se na svečanom otvaranju "VIVO Irig". Predsednik opštine Stevan Kazimirović rako je da su se u  Irigu od vajkada proizvodili kvalitetno voće i grožđe. Irižani su naučili da od grožđa prave izuzetna vina, a od voća rakije, ali, tu neće stati.

-Potrebne su nam kvalitetne hladnjače i prerađivački kapaciteti. Statistički podaci pokazuju da smo najveći vinogradarski region u Srbiji i da imamo najsavremenije voćnjake. Imamo prostora za nove voćnjake i vinograde. Želimo da podižemo rasadnike a ne da uvozimo sadni materijal. Uskoro će i nova poljoprivredna gazdinstva ući u ovaj posao pa ćemo površinu pod voćnjacima povećati na 1.500 hektara. Jabuke će imati primat i to one sorte koje se prodaju na tržištu. Počelo je podizanje i novih zasada šljiva, a koristimo iskustva naših prijatelja iz Osečine, rekao je Kazimirović. Prema njegovim rečima, opština će pomoći da se u narednom periodu u Irigu formira specijalizovana zadruga koja će voće plasirati poznatom kupcu.

Prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu pozdravio je ideju da se održi ovakva manifestacija baš na Fruškoj Gori jer je ova jedina vojvođanska planina postala prepoznatljiva ne samo u ovom regionu  već i u Evropi i to po uvođenju savremenih tehnologija u proizvodnju voća.To je rezultiralo intenziviranje voćarske proizvodnje  i razvojem jedne regije.

-Ekonomski razvoj doprineo je rešavanju socijalnih i egzistencijalnih problema. Kako bi na Srbija tek izgledala da imamo više ovakvih, savremenih zasada? Sigurno bi i naši pejzaži bili lepši. A da bi se sve to postiglo neophodna je podrška države za primenu tehnologija koje su prilagođene klimatskim promenama. Samo ona zemlja koja ovo razume može biti konkurentna u poljoprivrednoj proizvodnji, poručio je Keserović.

Otvarajući ovu sajamsku manifestaciju dr Saša Stevanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naglasio je da podrška Vlade Vojvodine i resornog sekretarijata nije samo formalna već je konkretna.

-Pokrajinska Vlada opredelila je 190.000.000 dinara za podršku voćarskoj proizvodnji i to za podizanje novih zasada vinove loze i voćnjaka. Za vinarstvo je 2017. godine opredeljeno 15.000.000 dinara, a već naredne godine ovaj iznos je dupliran. U 2019. godini za ove namene izdvojeno je 50.000.000 dinara. Za podsticaje pčelarstvu pre tri godine izdvojeno je pet, a ove godine 25.000.000 dinara, naglasio je Stevanović i istakao da imamo kapacitete, kvalitetnu zemlju, vredne i sposobne  domaćine, te da je uveren u prosperitet voćarsko-vinogradarskog Iriga.

J. Bajšanski