Na drugom Sajmu zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije „Mladenci“u Zrenjaninu predstavili su se i poljoprivrednici koji su krenuli u preduzetničke vode i stvaraju proizvode sa dodatom vrednošću.

Goran Stefanov poljoprivredni proizvođač iz Kikinde proizvodi povrće u plastenicima, a ima i voćnjak. Odlučio je da primarne proizvode preradi, jer je lakše prodati proizvod sa dodatom vrednošću, kaže Stefanov. Povrće, najviše bundevu, je u početku samo sušio, a sada radi i preradu i pravi likere, sokove, namaze, pekmeze. Na sajmu je predstavio i hladno ceđeno ulje od koštica kajsije. Potrebno je više truda i ulaganja, kako u opremu, tako i u znanje, ali se isplati, dodaje Stefanov, koji pravi i  mikrobiološko đubrivo. O ovom đubrivu je počeo da razmišlja kada je počeo plasteničku proizvodnju, jer je želeo da poboljša kvalitet povrća i zemljišta. Pravi ga od stajnjaka i koristi u proizvodnji. Uspeo je da popravi kvalitet zemljišta na svojim parcelama. Stefanov sarađuje sa Poljoprivrednim fakultetom, a prošle godine je ovo đubrivo korišćeno u ogledima na Rimskim Šančevima. Ogledi potvrđuju da je reč o dobrom proizvodu, kaže Stefanov i dodaje da veruje da će se njegovo mikrobiološko đubrivo u budućnosti naći na tržištu.

 Gazdinstvo Žigon se bavi uzgojem maline sorte Vilamet u selu Visoka na obroncima Zlatibora i prozvodnjom domaćih proizvoda od ovog ukusnog voća. Prave namaze od maline različitih ukusa. Malinu sa vanilom, cimetom i čokoladom i liker od maline predstavili su posetiocima sajma u Zrenjaninu. Ljubica Žigon kaže da je važno da tržištu ponudite kvalitetan proizvod koji je lepo upakovan u kvalitetnu ambalažu. Dosta ulaganja prati ulazak u preradu, jer se i prostorije u kojima radite moraju prilagoditi standardima, a potrebno je ulagati i u sertifikate, kaže Žigon.

 Porodica Dolovac iz Futoga bavi se proizvodnjom organskog voća na tri hektara već šest godina. Neophodan korak napred bio je početak prerade voća, kaže Ana Dolovac, tako da su osim voća u svežem stanju ponudu obogatili sušenim voćem, sokovima, džemovima. Sada su otišli korak dalje i osnovali preduzetničku radnju i ponudili još jedan proizvod napravljen po tradicionalnim recepturama. To su sušene voćne rolnice od jabuke, šljive, a uskoro će biti i od kruške. Ove rolnice se sastoje od fino mlevenog organskog voća, bez dodatka šećera i konzervansa. Kapacitet proizvodnje je trenutno 300 kilograma sušenog voća i negde oko 5.000 litara organskih sokova na nivou godine. Prerada voća im je donela uspeh, kaže Dolovac i dodaje da je potrebno dosta ulaganja ukoliko želite da plasirate proizvode u veće trgovinske lance, što je i njihov cilj.

 Poljoprivredno gazdinstvo Milana Ćuka iz Banatskog Karađorđeva deset godina odgaja, uglavnom, sanske koze. Preradu kozjeg mleka je počeo, kako kaže, „silom prilika“, jer je otkup bio nesiguran. Kozje mleko nije bilo interesantno prerađivačima, pa i po nekoliko meseci nije uspevao da ga proda. Ostajale su mu značajne količine. Onda je počeo da pravi sireve i mlečne proizvode po tradicionalnoj recepturi. U sklopu gazdinstva sada je mini mlekara u kojoj obavlja preradu. Trapist, kačkavalj, dimljeni ili rolovani, pa mladi sir, rikota, basa, kiselo mleko su deo asortimana proizvoda mlekare Ćuk. Da biste uspeli u ovom poslu potrebna vam je saradnja sa naukom i strukom, veli Ćuk. Tako je u saradnji sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i uz pomoć Sekretarijata za poljoprivredu proširio kapacitete. Brend „Sir za svaki dan“ sada je prepoznatljiv, kaže Ćuk. Proizvode prodaje na manifestacijama, sajmovima, kao i u većim gradovima.

A.Mihajlović