Drugi sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije "Mladenci" održaće se 22. i 23. marta 2019. godine u Zrenjaninu u halama sportova "Medison" i "Kristalnoj dvorani".  

Pod Generalnim pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Sajam će svečano biti otvoren u petak 22. marta u 12.00 časova.

Sajam je simbolično nazvan "Mladenci", jer se veruje da mladi mogu da pomognu oporavak sela i opstanak Srbije.   

Sajamska smotra biće i u znaku simpozijuma u organizaciji Akademijskog odbora za selo SANU. Centralni tematski skup biće okrugli sto „Perspektive razvoja voćarstva u Srbiji“, koji će početi u petak 22.marta u 10 časova. O ovoj aktuelnoj temi govoriće i prof. dr Zoran Keserović.

O zadrugarstvu u Sloveniji u okviru teme "Iskustva zemljoradničkog organizovanja u Sloveniji" govoriće Marjan Janžeković iz Zemljoradničke zadruge „Ptuj“.

Promovisanje opsežnog projekta uvođenja novog predmeta „Zemljoradničko zadrugarstvo“ u redovan nastavni program četvrtih razreda poljoprivrednih škola usmereno je na susretanje učenika poljoprivrednih škola Srbije. Organizatori su najavili da će gosti u gradu na Begeju biti i učenici iz poljoprivrednih škola iz Prištine (Leska), Aleksandrovca, Rekovca, Požarevca, Svilajnca, Valjeva, Šapca, Smedereva, Obrenovca i gotovo svih stručnih škola iz Vojvodine. Učenici će se predstaviti preko svojih novoformiranih učeničkih zadruga kao pravnih lica.  

U okviru sajma na okruglom stolu Jelena Drobnjak iz Privredne komore Vojvodine govoriće na temu „Šta ne znamo o zajedničkoj poljoprivrednoj proizvodnji u EU“. 

O IPARD fondovima, investicionim merama, podsticajima i konkursima govoriće predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Novi Sad organizuje tribinu „Mladi preduzetnik u poljoprivredi", a stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe Zrenjanin govoriće u okviru tematskih predavanja.

 

Drugog dana Sajma, u subotu 23. marta, između ostalog, u okviru okruglog stola govoriće se na temu „Zemljoradničke zadruge pokretači razvoja sela“, a na tribini i o pčelarstvu.

 

U hali "Medison“ predstaviće se turističke manifestacije „Kobasicijada“ Turija, „Slaninijada“ Kačarevo, „Kulen“ Bački Petrovac“ „Dani šljive“ Osečina, „Župska berba“ Aleksandrovac, „Pršutijada“ Mačkat Zlatibor i „Vršačka šunka“ Vršac, „Belmuž sir“ Svrljig...

Izlagači će prezentovati sopstvene proizvode i artikle dok će biti upriličene degustacije prehrambenih proizvoda, uz celodnevni kulturno umetnički program. Sajam će biti i prodajnog karaktera.

Grad Zrenjanin je „Grad domaćin Sajma“.  

Sajam "Mladenci" podržali su Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Republike Srbije, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, dok su pokretači Udruženje „Mladenci“ Zrenjanin, AID “Agrar pres“ Zrenjanin, Asocijacija za razvoj Bagljaš, SUMP - Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Novi Sad. Prijatelji sajma su Kompanija „Gomeks“ i  OTP Banka.

Ulaz na Sajam je besplatan, a otvoren je od 10 do 18 časova.

A.Mihajlović