Kada prođe zima i pčelari i pčele postaju aktivni u i oko pčelinjaka. U martu počinje aktivna pčelarska sezona. Radovi na pčelinjaku u ovom mesecu su izuzetno važni za razvoj pčelinje zajednice.

Pčelar David Dinić piše o radovima koje pčelar treba da obavi čim se za to steknu povoljni uslovi na pčelinjaku.

Šta mi početnici treba da radimo ovih dana na pčelinjaku?

Hmm, mnogo toga je trebalo završiti još u avgustu, ali sad, šta je tu je, samo zapamtite: u pčelarstvu se razmišlja šest meseci unapred! 

Ideja vodilja je da što više pomognemo pčelama i ubrzamo njihov razvoj, da bi što spremnije dočekale bagremovu pašu, koja dolazi ranije nego što pčele dostižu svoj biološki maksimum razvoja.

Mada, moj majstor kaže da bagrem cveta taman kad treba, što mi se neprekidno vrti po glavi, jer znam da priroda teško pravi greške, kao i moj majstor.

Prvo treba da pregledamo pčelinjak, saniramo bezmatke, eliminišemo trutuše, spojimo slabiće, prebrojimo količinu legla u svakoj košnici.

Nakon ovoga dobijamo činjenično stanje na pčelinjaku, dobijamo pčelinjak sa koliko-toliko normalnim zajednicama i možemo da krenemo u izvršenje plana koji smo zacrtali u jesen.

Ko je rešio da proširuje pčelinjak on ne treba da računa na med.

Ko hoće med treba da spajanjem pokuša da pojača društva, a to znači smanjivanje njihovog broja. Ne može i jare i pare!

Možda najlakši način za proširivanje, ali i za sticanje novih znanja jeste da krenete u intenzivno stimulisanje društava. Prihranjujte društva svako drugo veče sa 200-300 ml sirupa sve dok toliko ne ojačaju i uđu u završnu fazu rojevog nagona.

Posmatranjem čitavog procesa naučicete mnogo, a kada društva povuku matičnjake, jednostavno pocepajte ta drustva na tri nukleusa sa po nekoliko matičnjaka i eto novih zajednica.

Nama ostalima, koji hoćemo da beremo med, preostaje nekoliko trikova:

  • MALO PROŠIRENJE,
  • SATNA OSNOVA,
  • ROTACIJA RAMA,
  • PREVEŠAVANJE NASTAVAKA.

Malo proširenje je naziv za postupak proširivanja legla koji se sastoji u tome da se zajednici dodaje lep, radiličkim saćem izgrađen, rumen "kao rumena jabuka"ram iz koga su se izlegle tri-četiri generacije pčela. Ovaj ram smo preko zime čuvali.

Na svakom ramu morate da pišete godinu u kojoj ste ga stavili u košnicu. Ram ne sme da bude u plodištu više od tri godine.

Ovakav ram stavljate društvima koja imaju tri-četiri rama legla, ali primećujete da matica više nema mnogo prostora da leglo proširuje, ili zbog meda koji se nalazi na ramu, ili zbog polena koje su pčele u većoj količini lagerovale u blizini legla. Najbolje ga je staviti sa južne strane, do postojećeg legla.

Ako nemate ovakvih ramova, što je sasvim razumljivo za nas početnike, onda ovo isto uradite sa satnom osnovom.

Društvu će trebati malo više vremena da se proširi, jer će matica čekati da pčele izvuku ćelije saća, ali nema veze, neka rade, nije to loše za njih.

U društvima u kojima ima minimum četiri rama legla, ali tako da je površina legla veća od polovine površine rama, možemo pomoći pčelama da proširuju leglo na taj način što ćemo jedan od dva centralna rama legla rotirati za 180 stepeni.

Ovim postupkom smo poremetili prirodan raspored legla i meda u košnici.

Posto pčele odlažu med što dalje od leta, rotirajući ram, mi smo im med stavili napred, tamo gde to one ne vole. Pčele će ubrzano sklanjati "svoje blago", a matica će iskoristiti "šansu"i odmah zalegne očišćene ćelije.

Naglašavam da je jako važno da površina sa leglom, na ramu koji rotiramo, bude toliko velika, da se nakon rotacije preklopi sa površinama legla levo i desno.

Ovo je važno, kako ovim postupkom ne bismo napravili toplotni disbalans u košnici i prehladili leglo.

Sve ove postupke možemo primenjivati čim se za to ukaže potreba, ako paše ima u prirodi i ako temperature odgovaraju prolećnim prosecima.

Među prvim rečenicama koje one voditeljke vremenske prognoze na RTS-u izgovore je u vezi toga da li su temperature u visini proseka, ispod ili iznad njega. 

Kada društva dostignu šest-sedam ramova legla, može se izvršiti prevešavanje plodišnih nastavaka LR košnica.

Trebalo je još u avgustu misliti o tome i na centralnim pozicijama staviti tri lepa rama, jer će matica, ako pređe gore, zalegati prvo njih, zbog toplote koja izbija iz donjeg legla.

Ako matica brzo pređe gore i zaleže dva-tri rama, znajte da imate dobro društvo i nadajte se medu!

Možda postoji još načina da se pčelama proširivanjem prostora za formiranje legla olakša i ubrza prolećni razvoj, ali, evo, nisam stigao ni kafu da popijem od jutros, ide lepo vreme, a znam kako je meni bilo prvog proleća sa pčelama.

Kad budete počeli da razmišljate šest meseci unapred i sve pripremite ranije, dočekivaćete ove dane s uživanjem, jer nema ničeg lepšeg nego biti na pčelinjaku u proleće.

Izvor: Poljosfera