Poljoprivrednik Saša Savić iz sela Jarmenovci, u opštini Topola, svoje zasade maline već je pripremio za novu sezonu uprkos činjenici što će prošlu godinu proizvođači crvenog blaga pamtiti po kiselom ukusu. Savić je već uradio prvi posao nakon zime, razidbu, koju radi uglavnom sam.

-Rezidbu uglavnom izvodim ja. U rezidbi se odbacujem stare lastare, a nove koji će doneti rod prekraćujem na dva pupoljka iznad treće žice i vezujem. Veoma je bitno odbaciti sve oštećene lastare, i na taj način omogućiti razvoj zdravih i jakih lastara sa pravilni i zdravim pupoljcima. Nakon rezidbe obavlja se hemijsko tretiranje preparatima na bazi bakra i ulja, objasnio je Savić za TopPres, a preneo Glas Zapadne Srbije.  

Iako veći deo posla oko rezidbe obavlja sam Savić angažuje i sedam do osam radnica koje inače na njegovom imanju rade i na poslovima berbe. Jedna od radnica, Ljilja Pantić kaže da na ovom imanju radi svake godine i da nema zamerki. Za poslove koje obavlja, sakupljanje odbačenih grana i privezivanje orezanih dnevno zarađuje 2.000 dinara, a obezbeđeni su i hrana i piće.

Malina se u Jermenovcu tradicionalno uzgaja. Malina je u ovom kraju Bogom data, kako kaže Savić i dodaje da u zasadu sorte Vilamet svake godine postiže dobar i kvalitetan rod. Kako je prošle godine led obrao letinu, ove godine Savić planira osiguranje zasada.

-Prošle godine nas je grad uništio pa zbog toga planiram da uđem u projekat koji je pokrenula naša opština u saradnji sa bankama i osiguravajućim kućima i da moj malinjak koji se prostire na hektar i 10 ari osiguram i pokrijem protivgradnom mrežom, kaže Savić i apeluje da je potrebno rešiti i problem rejonizacije maline jer svaka voćna vrsta ima podneblje na koje je najbolje za gajenje. Smatra da u Vojvodini ne treba uzgajati malinu,  i da je uzgoj maline u severnom delu zemlje doneo višak robe, slabiji kvalitet i probleme sa hladnjačama