Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas laboratoriju za molekularnu analizu hrane u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije (FINS) u Novom Sadu, čije opremanje je podržala Pokrajinska vlada sa 16.000.000 dinara.
- Institut za prehrambene tehnologije dobio je sredstva Pokrajinske vlade za nabavku najsavremenije laboratorije i opreme koja će služiti za precizne analize hrane koje su značajne za utvrđivanje kvaliteta hrane i proizvoda, a za kojima postoji velika tražnja privrede, rekao je predsednik Mirović.
Takođe, istakao je da je FINS jedna od vodećih ustanova iz ove oblasti u zemlji i regionu i ima značajnu ulogu u povezivanju nauke i privrede.
- Povezivanje nauke i privrede je potreba savremenog sveta i one usluge i proizvodi koji  nastaju iz takve saradnje imaju višestruku vrednost. Univerzitet u Novom Sadu je lider u tome, a kako bi to i ostao, Pokrajinska vlada će nastaviti da pruža značajnu podršku svim fakultetima i institutima, dodao je predsednik Mirović.
Direktorka Instituta FINS prof. dr Olivera Đuragić istakla je da je ovo veliki dan za Institut, jer će otvaranje laboratorije doprineti proširenju asortimana analiza i boljem pozicioniranju na tržištu.
- Pokrajinska vlada je izdvojila sredstva za opremanje ove laboratorije i na taj način pokazala da nauka ima perspektivu u našoj zemlji, jer samo ulaganje u ovu oblast može da doprinese bržem razvoju zemlje i privrede u celini, rekla je  direktorka Đuragić.

Izvor: Sajt Pokrajinske vlade