Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i  umetnosti i Kongresni centar "Master" Novosadskog sajma tradicionalno organizuju 20. savetovanje povrtara pod nazivom "Savremena proizvodnja povrća". Skup će se održati 9. februara u velikoj sali i holu Master centra Novosadskog sajma.
Kako se navodi u pozivu, brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri, dovoljno su dobri razlozi da se i ove godine okupe povrtari iz cele Srbije, ali i regiona. Cilj okupljanja je unapređenje povrtarske proizvodnje.
Unapređenje sopstvene proizvodnje, bilo za domaće tržište ili za izvoz, moguće je ostvariti jedino stalnim praćenjem novina koje se predstavljaju na skupovima poput ovoga. I izbor tema je, takođe,  usmeren u tom pravcu, pa će više biti reči o spoljnotrgovinskoj razmeni povrća Republike Srbije. Govoriće se i o proizvodnji, berbi, čuvanju i preradi povrća, ali će se moći čuti i o gljivama prouzrokovačima propadanja povrća posle berbe, kao i merama zaštite. Biće reči i o rezultatima praćenja i mogućnostima predviđanja pojave najvažnijih štetnih organizama u povrtarstvu, kao i o štetočinama u proizvodnji kupusnjača i modelu zaštite, ali i o kontroli bakterioza na ekonomski značajnim vrstama povrća.
Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi čiji su proizvodni programi povezani s proizvodnjom na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.
Za sve učesnike će u holu biti organizovana izložba, a ulaz na Sajam i Savetovanje je slobodan.
T. G.