Od 01. januara na snagu je stupila odreba Zakona o dobrobiti životinja kojom se zabranjuje uzgoj životinja isključivo radi krzna. Ovaj Zakon usvojen je još 2009. godine, a nakon toga je nastupio prelazni period u kojem su farme krznašica  trebalo da se preorijentišu na neku drugu proizvodnju. Većina njih je to i učinila, ali jedan deo nije jer su se nadali da ova odredba Zakona ipak neće stupiti na snagu. Inicijativu da se spreči pravosnažnost odredbe imao je i skupštinski Odbor za poljoprivredu, ali uprkos tome zabrana je stupila na snagu pa su sve preostale farme krznašica u Srbiji postale ilegalne.

Kazne za nepoštovanje zabrane uzgoja životinja za krzno iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Iz organizacije Orca podsećaju da je kampanja za zabranu gajenja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna "Da ih ne okrznu!" pokrenuta 2003. godine i intenzivno je vođena do 2009. kada je usvojen Zakon o dobrobiti životinja koji je propisao ovu zabranu, a njenu primenu odložio do 2019. godine.

Razlozi za ukidanje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna  su pre svega ekološki i etički. Industrijsko gajenje krznašica, kako navode iz organizacije Orca, nemoguće je sprovoditi na human način, a količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u ovoj industriji trajno zagađuju životnu sredinu. Čak 100 činčila je potrebno ubiti da bi se napravio samo jedan kvadratni metar kvalitetne bunde! Takođe, ni država od ove proizvodnje nije imala značajniju ekonomsku dobit.

Iz udruženja Sloboda za životinje koje je bilo pokretač kampanje "Za Srbiju bez krzna" saopštili su da je vest o zabrani uzgoja životnja za krzno većina građana  dočekala s odobravanjem. Takođe su naveli da je u  Srbiji gde su se, inače, samo činčile uzgajale radi dobijanja krzna, godišnje ubijano više od 12.000 ovih životinja

 U Evropi se zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje u Austriji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Luksemburgu, Češkoj, Makedoniji i Sloveniji, dok su prelazni rokovi do konačnog ukidanja proizvodnje u toku u Belgiji, Danskoj, Norveškoj, Estoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pojedine države, poput Nemačke, Švedske, Švajcarske i Španije, propisale su rigorozne uslove za ovu delatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema.

A.M.