U Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u petak, 14. decembra 2018, u okviru Udruženja poljoprivrede konstituisana je Grupacija za pčelarstvo, na kojoj su verifikovani mandati 12 članova, koliko ova grupacija broji. Za predsednika Grupacije izabran je Radomir Vlačo, pčelar iz Sečnja, a za zamenika predsednika prof. dr Nada Plavša, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, navodi se u saopštenju PKV-a.
Na sednici Grupacije je konstatovano da proizvodnja meda u svetu ima tendenciju rasta, što je svakako povoljno sa stanovišta ovog biznisa. Ukazano je da pet najvećih svetskih proizvođača meda obezbđuje skoro 60 odsto ukupne svetske proizvodnje. Daleko najveći proizvođač je Kina, koja obuhvata više od trećine ukupne svetske proizvodnje. Međunarodni promet meda je veoma intenzivan i ostvaruje tendenciju značajnog rasta. Od ukupne svetske proizvodnje u međunarodni promet dospeva skoro 40 odsto meda. Vrednost svetskog izvoza premašuje dve milijarde evra. Pet zemalja dominira u svetskom izvozu i daje trećinu ukupnog svetskog izvoza.
- Kina je ubedljivo najveći izvoznik sa skoro 20 odsto udela u ukupnom svetskom izvozu. Najveći evropski izvoznik meda je Ukrajina. Najveći svetski uvoznik meda je SAD, koji apsorbuje skoro trećinu ukupnog uvoza. Regionalno posmatrano, najveći uvoznik je Evropska unija. Najveći potrošači meda u svetu su Kina, SAD i Turska. Za Evropu je karakteristično da ima veću potrošnju od proizvodnje, odnosno da je deficitarna u kvalitetnom medu, što predstavlja dobru šansu za izvoz meda iz Republike Srbije, rekao je prof. dr Branislav Vlahović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je govorio o aktuelnoj situaciji na tržištu meda, proizvodnji, prometu, kao i uvozu i izvozu meda.
Na konstitutivnoj sednici usvojen je i Poslovnik o radu kojim se uređuju način rada Grupacije i prava i obaveze članova. Poslovi i zadaci Grupacije biće razmatranje i rešavanje pitanja od značaja za unapređenje poslovanja ove delatnosti. U svom radu, Grupacija će sarađivati s resornim ministarstvima, pokrajinskim institucijama i Privrednom komorom Srbije.
- Medarstvo predstavlja značajnu delatnost u RS, koja ima nešto preko milion registrovanih košnica, odnosno 9.648 registrovanih proizvođača i 229 pčelarskih organizacija. Proizvodnja meda prosečno iznosi nešto preko 8.000 tona, s blagom tendencijom rasta. Izvoz meda iz RS na nivou je od oko 3.000 tona i, takođe, ostvaruje tendenciju blagog porasta. Vrednost izvoza iznosi blizu 9.000.000 evra, a ostvaruje se u 25 zemalja sveta, rekao je Vlahović i napomenuo da se najveći izvoz ostvaruje u Italiju, koja je apsorbovala skoro trećinu meda iz RS, što vrednosno čini 2,8 miliona evra.
Govoreći o uvozu, Vlahović je rekao da je on više nego skroman i iznosi svega 70 tona, što je vrednosno nešto ispod 400.000 evra. Takođe, istakao je da perspektiva porasta proizvodnje i izvoza meda svakako postoji, ali je neophodno da se otklone limitirajući faktori: nestabilno tržište, niska potrošnja, odsustvo navika u potrošnji meda, kao i prisustvo falsifikovanog meda na tržištu.
Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV-a Jelena Drobnjak obavestila je na sednici članove Grupacije da u narednom periodu treba da se uradi program rada Grupacije za pčelarstvo PKV-a. U diskusiji u kojoj su učestvovali svi prisutni članovi Grupacije razmatrana su pitanja od interesa za Grupaciju.