Sa radom je počela crpna stanica "Kaloča" u Adi, koja je deo prve faze realizacije projekata iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno oko 13 miliona evra.

Stanicu je u rad svečano pustio potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević prema čijim rečima su, JVP "Vode Vojvodine" u prethodnih godinu dana realizovale 11 projekata iz prve faze Abu Dabi fonda, što će omogućiti navodnjavanje novih 37 hiljada hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

- Cilj je da se na ovaj način podignu svi tehnički kapaciteti i mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz izgradnju novih zalivnih sistema, kazao je Milićević i dodao da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta u radu Pokrajinske vlade.

Naglasio je da agrar ima veliki potencijal u Vojvodini, a izgradnja ovakvih crpnih stanica jedan je od koraka da se taj potencijal u potpunosti iskoristi.

On je još dodao da je aplicirano za 18 novih projekata vrednih 50,5 miliona evra, u okviru druge faze Adu Dabi fonda. Time će biti omogućeno navodnjavanje 70 hiljada hektara oranica u Vojvodini.

Direktor JVP "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić naglasio je da je država prepoznala značaj izgradnje sistema za navodnjavanje, bez kojih nema stabilne biljne proizvodnje. On je dodao da na prostoru gde se nalazi objekat "Kaloča" postoji potencijal za navodnjavanje između 8 i 10 hiljada hektara oranica, te da se u sledećoj fazi poljoprivredna dobra moraju infrastrukturno opremiti kako bi mogla da koriste vodu iz crpnih stanica.

Puštanju u rad stanice "Kaloča" prisustvovali su predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot i načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač.

A.M.