Međunarodnim ocenjivanjem vina i rakije u Karađorđevom gradu, u Topoli, u sredu je zvanično počela  četvorodnevna 55. oplenačka berba, manifestacija posvećena grožđu i vinu. Poznati vašar u Topoli traje sve do nedelje, 14. oktobra. Za to vreme na ulicama varošice proizvode iz ovog kraja izlagaće nekoliko stotina proizvođača.
Prema programu manifestacije za petak, 12. oktobar, u 14 časova predviđeno je svečano otvaranje, koje će simbolično označiti paljba iz topa podno Karađorđevog grada. Vinska ulica sa sajmom vina, suvenira i proizvoda domaće radinosti biće otvorena u 16 časova.
Najzanimljiviji program i tradicionalno najveći broj posetilaca očekuje se za vikend. U subotu je svečani defile svih učesnika Sabora izvornog stvaralaštva, a u nedelju dodela nagrada za najbolje rakije i vina ove godine.
Oplenačku berbu svake godine poseti oko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije, koji imaju priliku da probaju mlada vina iz ovdašnjeg vinogorja,  kupe širu, prošlogodišnja vina, sokove, zimnicu, voće i povrće ovog kraja. Poslednjih godina u izlagačkom i prodajnom delu manifestacije sve je više izlagača i prodavaca iz drugih delova Srbije.

Tekst i foto B. Nenković