Nedelju za nama na Produktnoj berzi obeležio je neubičajeno mali promet najtrgovanijih berzanskih roba. Pad cena i odsustvo potražnje za većim količinama uticao je na 

smanjeni obim prometa. Ukupan promet za ovu nedelju iznosi 175 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 3.465.000,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 94,53%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 95,11 odsto, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu.

Cena pšenice ove nedelje beleži blagi pad. Ponude su se kretale u cenovnom opsegu od 18,00 do 19,00 dinara po kilogramu u zavisnosti od parametara kvaliteta, kao i klauzule “gratis lager”. Pšenica novog roda SRPS kvaliteta prometovana je po ceni od 18,00 dinara po kilogramu sa klauzulom “gratis lager” do 28.09.2018.godine.

Kukuruz nastavlja da beleži negativne cenovne trendove. Ponude kukuruza roda 2017. godine po ceni od 14,50 dinara po kilogramu nisu pronalazile svoje kupce, što ukazuje na dalji pad cene ove žitarice.

Zrno soje je odsustvovalo iz berzanskog trgovanja ove nedelje. Ova uljarica već duži vremenski period beleži pad cene. Razlog za to je taj što su kupci bili spremni da plate 20 do 30 para nižu cenu od one po kojoj su prodavci nudili robu.

U izveštaju Ministarstva poljo

privrede SAD (USDA) navodi se da se očekuju rekordni prinos kukuruza i soje što je iznenadilo mnoge učesnike na tržištu. Ruski izvoz pšenice pokazuje impresivan rast utovara od više od 50 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.