Od 14. do 16. septembra u Mrčajevcima kod Čačka biće održana 16. po redu "Kupusijada", posvećena ovoj povrtarskoj kulturi po kojoj je moravski kraj poznat. Ova trodnevna manifestacija počeće u petak narodnim višebojem i kulturno-umetničkim programom, a centralni događaj "Kupusijade" je u subotu, 15. septembra, kada se potpaljuju vatre i počinje kuvanje kupusa u zemljanim loncima.
Pod nazivom "Celo selo kuva" takmičenje je organizovano u kategorijama - ekipe, pojedinci i ugostitelji. Svake godine na stotine učesnika takmiči se ko će skuvati najbolji takozvani svadbarski kupus u zemljanom loncu. Istog dana zakazano je i "Obrenovanje", u čast Obrena Pjevovića iz Mrčajevaca, autora najpoznatijih pesama o Moravi.
Poslednjeg dana manifestacije, koju su pre 15 godina prvi put organizovali meštani Mrčajevaca, a potom Turistička organizacija Čačka, previđena je dodela nagrada - Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac. Za sva tri dana "Kupusijade", koja se održava u centru varošice, posetioci mogu da degustiraju specijalitet od kupusa, koji je jedna od najzastupljenijih povrtarskih kultura u Mrčajevcima i okolnim moravskim selima.

B. Nenković
Foto: Biljana Nenković