Najveća jesenja smotra agrara južno od Save i Dunava, Šumadijski sajam poljoprivrede, otvoren je juče u Kragujevcu. Na ovogodišnjem, 15. po redu sajmu biće rekordan broj izlagača, čak 175 iz različitih krajeva Srbije i regiona.
Sajam je ove godine otvorio Vladimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je najavio da će u fokusu finansiranja iz nacionalnog budžeta biti mali proizvođači i gazdinstva, kakva su pretežno u ovom delu Srbije.
- Akcenat će biti na poboljšanju mehanizacije i obnove stočnog fonda. Cilj nam je, takođe, da podignemo nivo prerade naših proizvoda, rekao je Stanojević.
Prema podacima Regionalne komore, iz Šumadije i Pomoravlja je u 2017. godini izvezeno agrarnih proizvoda u vrednosti od 55.000.000 evra, a uvezeno je u vrednosti od 17.000.000 evra.
Na ovogodišnjem sajmu, po prvi put posle 40 godina biće organizovano ocenjivanje šumadijskih rakija i proglašenje pobednika. Osim stručnih predavanja, previđene su izložbe konja, ovaca i sitne i ukrasne živine, na kojima će stručne komisije ocenjivati sva prikazana grla i biće proglašeni pobednici. Takođe, ocenjivaće se i kvalitet izloženih plodova voća, a najbolji proizvođači će biti nagrađeni. Posetioci sajma mogu da vide i najsavremeniju mehanizaciju, kao i najnoviju opremu za preradu mleka, mesa i voća, a po prvi put i kombajne iz Ukrajine.
Sajam traje do 9. septembra, a ulaz je, kao i svake godine, slobodan. Organizatori za četiri dana trajanja sajma očekuju posetu preko 30.000 posetilaca.

Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković