U organizaciji Poljoprivredne stručne službe iz Kragujevca, u selu Mali Krčmari danas su na oglednoj parceli domaćina Mike Pavlovića održani Dani kukuruza. Ratari i stručnjaci su zadovoljni ovogodišnjim prinosom, koji ocenjuju kao rekordan, i najavljuju da će berba početi već ove nedelje.
Prema rečima Ljiljane Vuksanović, savetnika za ratarstvo u PSSS "Kragujevac", prosečan prinos kukuruza u Šumadiji ove godine biće između sedam i osam tona po hektaru, a na pojedinim parcelama čak i do 15 tona.
- Procena prinosa na 14 odsto vlage u periodu žetve je od 10 do 15 tona. Krajem prošle nedelje procenat vlage je bio od 21 do 23 odsto, s tendencijom otpuštanja vlage jedan odsto dnevno. Vegetacija je ove godine poranila za dve nedelje, tako da i berbu očekujemo već sredinom septembra, s obzirom na procenat vlage koji smo izmerili u klipovima, kaže Ljiljana Vuksanović.
Na oko 60 odsto parcela pod kukuruzom u Šumadiji prinos je zadovoljavajući, na oko pet odsto je odličan, a svega je pet do 10 odsto loših parcela na kojima verovatno nije bila primenjena puna agrotehnika. Jedini problem, kaže Vuksanovićeva, bile su kasna setva i suša u aprilu i početkom maja.
Mika Pavlović, domaćin ogledne parcele na kojoj je zasejano 20 hibrida, kaže da je kukuruz ove godine odlično poneo, te da će sa beračima u njivu ući već za dan-dva, s obzirom na to da je izmereno 26 odsto vlage. Za kombajniranje će sačekati da vlaga bude oko 15 odsto. Prosečan prinos na njegovih 10 hektara, koliko ima pod kukuruzom, iznosi oko 14 tona.

Biljana Nenković
Foto: Biljana Nenković