Nakon sprovedenog stečajnog postupka, pančevačka "Azotara" biće ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju, prenosi portal "Agrosmart".
- Vlada Srbije je u proteklih nekoliko godina uložila velike napore da pomogne preduzećima iz hemijskog kompleksa da stabilizuju poslovanje, reše probleme istorijskih dugovanja i obezbede uslove za proizvodnju koja neće stvarati dodatne gubitke, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. U pisanoj izjavi za medije istakao je da je to dovelo do toga da "Petrohemija" značajno bolje radi i ostvaruje dobit, da Metanolsko-sirćetni kompleks (MKS) ne stvara gubitke, kao i da su obe kompanije u procesu privatizacije, odnosno pronalaska strateškog partnera.
Nažalost, kako je naveo Antić, uprkos svim pokušajima da se poveća efikasnost i smanje troškovi ulaznih sirovina, "Azotara" ne uspeva da ostvari pozitivne poslovne rezultate. Prema njegovim rečima, to vodi povećanju zaduženosti, neostvarivanju Pravilnika o načinu sprovođenja reorganizacije kroz unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i generisanju novih gubitaka do kraja ove godine.
Antić je naglasio da su predstavnici Vlade u kontaktu s rukovodstvom "Azotare" i predstavnicima sindikata, kako bi se u tranzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijalni program za zaposlene. Nakon sprovedenog stečajnog postupka, "Azotara" će, u skladu sa zakonom, biti ponuđena na prodaju, što će omogućiti da eventualni novi vlasnici ponovo organizuju proizvodnju na efikasniji način i bez opterećenja starim dugovanjima.