U velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana je Konferencija prekograničnog projekta Srbije i Mađarske "Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu - AGRINNO". Cilj projekta je jačanje inovativnog pristupa u agropreduzetništvu i obrazovanje stanovnika ruralnih sredina, u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta na okućnici u prekograničnom području. Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a partneri su novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine i organizacija "Neprofitno" d.o.o. iz Županije Čongrad. Realizacija projekta će se sufinansirati sredstvima Evropske unije, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020. Vrednost je nešto više od 325.000 evra. Od toga 85 odsto predstavljaju sredstva EU, dok će ostatak obezbediti učesnici u projektu.
Prilikom predstavljanja projekta rečeno je da na teritoriji s obe strane granice postoji mnogo nezaposlenih, a veliki broj živi u ruralnim sredinama i ima kuće s okućnicom koja u proseku obuhvata 500-1.000 kvadratnih metara plodnog zemljišta koje bi se moglo upotrebiti, pre svega za povrtarsku proizvodnju. Činjenica je da su ljudi u ovim sredinama nedovoljno obrazovani i da zemljište koje im je na raspolaganju ne koriste na odgovarajući način. Potrebno je da uvedu nove tehnologije i pravilnu smenu useva kako bi na tim površinama mogli da ostvare prihod za svoju porodicu i sebe. Upravo će im projekat AGRINNO pomoći u tome.
- Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni u Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine - srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišemo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije, istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.
- Tokom trajanja projekta biće izgrađeni plastenici i inkubatori koji će biti smešteni u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, odnosno u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Vršcu i Rumi, u kojima će se mladi obučavati kako da svoju proizvodnju učine kvalitetnom i profitabilnom, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević na predstavljanju projekta, za koji je istakao da je veoma važan sa aspekta aktivnog privlačenja sredstava EU.
Tokom projekta će biti organizovane i radionice, okrugli stolovi, dva velika seminara i međunarodna konferencija. Poljoprivrednici će imati priliku i da se tokom studijskih putovanja upoznaju s mađarskim kolegama, da razmene iskustva i steknu nova saznanja, najviše iz oblasti plasmana proizvoda. Završetak projekta planiran je za novembar 2019. godine.

A. M.