Tim Srednje medicinske škole "Sestre Ninković" iz Kragujevca pobednik je regionalnog i vicešampion nacionalnog takmičenja u đačkom preduzetništvu. Oni su osvojili odličja za inovativnu ideju, zahvaljujući preparatima u čijoj je osnovi kapsaicin dobijen iz ljutih papričica.
Ovaj petočlani tim tinejdžera izdvojio je iz paprika kapsaicin, koji im inače daje ljutinu, i napravio tinkturu s kojom su razvili tri svoja proizvoda - mast za buđenje i reumu, čaj za probavni sistem i detoksikaciju i preparat za rast kose i noktiju.
Mirjana Jakovljević, maturant medicinske škole i menadžer proizvodnje u ovom srednjoškolskom preduzeću, kaže da su, iskoristili poznatu činjenicu o lekovitim svojstvima kapsaicina iz ljutih paprika, ali da su posebnim postupcima uspeli da neutrališu ljutinu u svojim proizvodima, te su svi bezbedni i prijatni za upotrebu.
U osnivanju učeničke firme i stvaranju proizvoda đacima su pomogli profesori - mentori. Za razvijanje inovativnih proizvoda iskoristili su 3.000 dinara iz školskog fonda, koje su uredno vratili, a prodajom proizvoda na sajmovima uspeli su da prikupe 30.000 dinara, kako bi što spremniji otišli na nacionalno takmičenje na kome su osvojili drugo mesto.

B. Nenković
Foto: Biljana Nenković