U Beogradu je održan prvi sastanak Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline. Zaključeno je da će, uprkos slabijem stanju zasada usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar.
Kada je reč o trenutnom stanju i očekivanjima na tržištu maline u 2018, proizvođači i otkupljivači su istakli da je trenutna akontna cena 100-130 dinara, ali da postoje i područja, poput juga Srbije, gde cena nije definisana.
Jedan od glavnih zadataka Radne grupe biće i da se utvrde proizvodna cena po regionima u Srbiji i troškovi prerade i izvoza maline. Prema podacima poljoprivredne inspekcije, na tržištu postoji između 35.000 i 40.000 tona maline od prošle godine.
Predstavnici proizvođača su predložili da Ministarstvo trgovine uzme učešće po pitanju izvoza i uvoza maline, ali i kada je reč o kontroli otkupnih mesta. Dogovoreno je i da Radna grupa po završetku berbe maline krene u izradu strateškog dokumenta za koji je dobila nadležnost Vlade Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.