Prema podacima izveštaja Evropske komisije proizvodnja žita 2017/2018 se oporavlja u poređenju s prošlom godinom. Na blagi porast svetskih cena i onih u EU uticli su povećani zahtevi za ishranu i industriju.  

U sezoni 2018/2019 u Evropskoj uniji će biti dostupne i veće količine ulja, na čelu s onim proizvedenim iz uljane repice.  U prvoj godini bez kvota Evropske unije u proizvodnji šećera ova proizvodnja je na visokom nivou,  i očekuje se da će i ostati na ovom nivou u sezoni 2018/2019 uprkos niskoj ceni na svetskom i tržištu Evropske unije. Dodatna proizvodnja šećera usmerena je na izvoz ka novim destinacijama.   

Otkup mleka značajno je porastao u drugoj polovini 2017. što je pokrenulo oporavak cene mleka.  Međutim, potražnja za mlečnim proizvodima možda neće biti dovoljna da održi ravnotežu na tržištu. Očekuje se i da proizvodnja goveđeg mesa može da nastavi dugoročnu tendenciju pada u 2018. ali po procenama stručnjaka izvoz bi mogao sa stabilizuje ovu proizvodnju iako je za izvoz opredeljeno samo šest odsto ukupne porizvodnje. U 2018. očekuje se i stabilizacija proizvodnje i izvoza ovčjeg mesa. Smatra se da bi povećana proizvodnja mogla pozitivno doprineti stanju proizvodnje svinjskog mesa.  U 2018. se očekuje i oporavak živinarskog sektora posle ptičjeg gripa koji je uticao na proizvodnju i trgovinu u 2017. godini.   

Izveštaj je pripremljen na osnovu podataka 28 zemalja, članica Evropske unije, a u obzir je uzeta i mera zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju, za koju se pretpostavlja, kako je navedeno u izveštaju, da će biti na snazi do kraja 2018. godine.

                                                                                                                            M.A