Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da naša zemlja po prvi put ove godine dolazi u priliku da, zahvaljujući upornom radu, može da koristi i IPARD sredstva koja se odnose na oblast ruralnog razvoja i uopšte poljoprivrede.

Joksimović je imala uvodno izlaganje na interparlamentarnoj konferenciji "Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi", koja se održava u Skupštini Srbije, a na kojoj učestvuju poslanici Evropskog parlamenta i parlamenata država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU.


Ona je istakla da je za Srbiju kao zemlju kandidata važno da taj status donosi pravo i prednost da koristi pretpristupne fondove.

Kada je u pitanju korišćenje IPARD sredstava, kako je istakla, ubuduće će pored jačanja kapaciteta morati da se radi i na dodatnom obaveštavanju javnosti i zainteresovanih građana o postojanju tih fondova, kao i načinima na koji mogu da apliciraju za njih.

Važna stavka u tome jeste i upoznavanje naših poljoprivrednih proizvođača sa činjenicom da je za povlačenje ovih sredstava, pored dobrog projekta i uslovno govoreći ideje, važno znati da se zahteva jedan deo predfinansiranja, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, taj deo predfinansiranja u određenoj fazi će biti refundiran i on će na kraju biti deo granta.

Što se tiče IPARD programa za Srbiju, Joksimović je podsetila na to da je 2014. godine kada je postala nacionalni IPA koordinator, prva stavka koja ju je sačekala bio problem dobijanja mogućnosti da se uopšte započne priprema za IPARD akreditaciju.

Ona je dodala da je Evropska komisija zahtevala da Uprava za agrarna plaćanja bude smeštena u Beogradu, a ne u Šapcu, što je do tada bio slučaj.

Radom svih institucija, kako je naglasila, došli smo do toga da ove godine ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ja potpisujemo finansijski sporazum sa EK u pogledu otvaranja IPARD-a u narednih nekoliko godina.

To za Srbiju konkretno znači 230 miliona evra – 175 miliona iz grantova i ostatak iz nacionalnog udela, od 2014. do 2020. godine, koja stoje na raspolaganju svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, navela je Joksimović.

Ona je objasnila da ove godine Srbija ima 15 miliona evra iz IPARD-a, naredne godine 20, te da će se svake godine cifra povećavati za pet miliona evra, kao i da to nisu neka nova sredstva, već da su opredeljena u okviru nacionalne IPA alokacije za Srbiju.