Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je nalog inspekcijskim službama da se izvrši vanredna kontrola svih uvoznika voća i povrća u cilju otklanjanja i najmanjih nepravilnosti u pogledu deklarisanja proizvoda koji se uvoze u Republiku Srbiju.

U saopštenju koje je Ministarstvo izdalo ovim povodom navodi se da je cilj intenziviranja kontrola sprečavanje bilo kakvog pokušaja uznemiravanja javnosti i građana kada je u pitanju zdravstvena ispravnost poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu.

 - Najvažnije pitanje je u apsolutnom smislu zdravstvena ispravnost hrane u našoj zemlji i zbog toga podsećamo još jednom da se pre odobravanja svakog uvoza obavljaju detaljne laboratorijske kontrole koje su i u slučaju aktuelnog pitanja u vezi deklarisanja paradajza pokazale da je reč o potpuno ispravnim proizvodima, ističe se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dalje ističe da su nadležne službe MPŠV u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenule postupke protiv odgovornih u cilju utvrđivanja odgovornosti za greške koje su načinjene u pogledu samog teksta deklaracije. U slučaju potvrđivanja odgovornosti svi prekršioci u lancu će, u skladu sa zakonskim ovlašćenima, biti najstrožije sankcionisani.     

A.M.