Srbija i ove godine učestvuje na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda sajmu "Biofach" od 14. do 17. februara u Nirnbergu, u Nemačkoj, u organizaciji Nacionalnog udruženja "Serbia Organica", a uz finansijsku podršku Privredne komore Srbije, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i USAID. Biofah je već 29 godina vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda - prehrambenih, tekstilnih i kozmetike, a već devet godina Nacionalna asocijacija "Serbia Organica" je organizator zajedničkog nastupa srpskih proizvođača na ovom prestižnom sajmu organske proizvodnje. Ove godine, kao i prethodne dve, sajam se organizuje uz podršku Privredne komore Srbije i stranih donatora - nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i USAID.
Na ovom sajmu, posetioci se mogu upoznati i s najnovijim tehnologijama proizvodnje, preradnim linijama i raznim novim načinima pakovanja, kao i inputima potrebnim za obavljanje ove proizvodnje, što je izuzetno važno za preduzeća i pojedince čija je delatnost organska proizvodnja. I ove godine, zajedno s Biofahom, održava se i Vivaness, Međunarodni sajam prirodne kozmetike.
Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) i tokom njega se oblikuju i budući trendovi na organskom tržištu, kao rezultat okupljanja predstavnika iz sfere politike, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, važnih ličnosti iz javnog mnjenja. Tradicionalno se tokom sva četiri dana trajanja sajma održavaju konferencije, seminari i radionice, koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora i sektora prirodne kozmetike.
Očekuje se da će broj izlagača ispuniti očekivanja iz prošle godine kada ih je bilo više od 2.500, dok je sajam posetilo skoro 50.000 ljudi iz celog sveta.
U sklopu sajma se već tradicionalno održava i Biofah Vivanes, međunarodni sajam prirodne kozmetike, a izlagači takođe imaju priliku da prijave svoj proizvod za najbolju inovaciju godine. U kokurenciji se mogu naći dobre ideje, najbolje sirovine, dizajn i materijal pakovanja proizvoda raznovrsnih namena.
Na nacionalnom štandu Srbije predstaviće se proizvodi 14 preduzeća sa širokim asortimanom proizvoda, od svežeg i zamrznutog voća i povrća do sušenih i prerađenih proizvoda.
Učesnici sajma koji će se predstaviti na zajedničkom štandu u hali 4a, br. štanda 505 su:
"ALL NATURAL FOODS" d.o.o. www.allnaturalfoods-organic.com iz Nove Pazove bavi se sušenjem voća i proizvodnjom vosokokvalitetnih sušenih kolutova od jabuke i kruške.
"ECO MELE" d.o.o. www.ecomele.com iz Beograda bavi se otkupom i preradom samoniklog voća, preradom malina, kupina, borovnica, šljiva, jabuka i drugog voća u sušene, zamrznute proizvode, kao i u voćne piree i koncentrate.
"ECOAGRI Serbia" d.o.o. www.ecoagrri.rs iz Bele Crkve bavi se proizvodnjom i preradom žitarica i industrijskog bilja na vlastitim poljoprivrednim površinama, skladištenjem i sušenjem žita i industrijskog bilja, kao i doradom semena strnih žita. Nastupaju na domaćem i stranim tržištima i s prepoznatljivom linijom brašna od velikog broja žitarica.
"JOVANJICA" d.o.o. www.jovanjica.com sa sedištem u Beogradu bavi se distribucijom i veleprodajom organske hrane i jedan je od vodećih snabdevača domaćeg tržišta, pre svega organskog povrća (preko 30 vrsta), kao i gotovih proizvoda. Organska hrana se većim delom distribuira sa PG Predraga Koluvije iz Stare Pazove kao i sa drugih organskih gazdinstava koja su kooperanti.
"MONDI LAMEX" d.o.o. www.mondiserbia.rs iz Kraljeva je već više od 15 godina, kada je počeo sa poslovanjem kao Mondi Serbia, vodeći proizvođač i prerađivač organskog jagodičastog voća i voćnih pirea (maline, kupine, borovnice) iz tog dela Srbije.
"ZADRUGAR" d.o.o. www.fruit.rs iz Ljubovije bavi se otkupom, zamrzavanjem i preradom jagodastog voća. Zadrugar je dugi niz godina jedan od vodećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije, pre svega maline, kupine, višnje i šljive.
"SUNCOKRET" d.o.o.www.granum.rs iz Hajdukova je dugogodišnji vodeći domaći proizvođač proizvoda brenda Granum od uljarica, koštičavog voća i dr. Liniju organskih proizvoda čine hladno ceđena, nerafinisana ulja, namazi od uljarica i rogača, balzamiko voćna sirća, voćni barovi i slatki i slani krekeri.
Osim ovih sedam učesnika, na sajmu će se predstaviti i proizvodi još sedam kompanija (Flory d.o.o. iz Kruševca, Timomed d.o.o. iz Knjaževca, Herba d.o.o. iz Beograda, Avis d.o.o. iz Beograda, Baltik junior d.o.o. iz Beograda, Elixir d.o.o. iz Šapca, Olga Group d.o.o. iz Beograda), sa svojim proizvodima: medom, linijom hrane za bebe, lekovitim i začinskim biljem, proizvodima od žitarica, povrćem, jagodastim voćem, proizvodima od origana.
Za dodatne informacije posetite stranice udruženja "Serbia Organica", www.serbiaorganica.info.