Privredna komora Vojvodine (PKV) predvodi privrednu delegaciju koju čini blizu 40 vojvođanskih vinara i turističkih radnika, među kojima su i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Instituta za vinogradarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u dvodnevnu posetu gradu Pečuju i vinskoj regiji Vilanj u Republici Mađarskoj.

Tokom prvog dana, u sredu 31. januara 2018. godine privrednici su posetili Pečujsko-baranjsku privrednu komoru u Pečuju gde su konferenciju o razvoju vinarstva i vinogradarstva u regiji Vilanj otvorili ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Nj.E. Rade Drobac, predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik Odbora za Srbiju, Hrvatsku i BiH Pečujsko-baranjske privredne komore Mišo Lisac.

U okviru konferencije, potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Pečujsko-baranjske privredne komore čiji je cilj produbljivanje ekonomske saradnje. Tom prilikom, ambasador Drobac istakao je da je potpisivanje Sporazuma, operacionalizacija dogovora na najvišem nivou.

„U okviru naših izuzetno dobrih političkih odnosa, ekonomska saradnja je prioritet i jedne i druge države. Ekonomska saradnja se i odvija preko onih koji su i nosioci te saradnje, a to su u prvom redu privredne komore i kompanije. Prema tome, ovakav jedan sporazum otvara vrata za direktnu saradnju, pre svega vinara koji su ovde u pitanju, ali i svaku drugu između dve zemlje i to je jako dobro“, rekao je on.

Dodao je da postoji mnogo mogućnosti za širu saradnju i da je međusobna ekonomska saradnja u uzlaznom trendu, što pokazuje i, kako kaže, iz godine u godinu, sve veća robna razmena.

„Postoje veliki infrastrukturni projekti koje treba realizovati u budućnosti, pre svega pruga Beograd-Budimpešta koja će biti u interesu dve zemlje, ali i regiona i Evrope. Jako je dobro da postoji ovako razvijena, dobra i u uzlaznoj putanji saradnja između uglavnom Vojvodine i različitih opština u Mađarskoj. Ali veliki prostor za dalji razvoj saradnje u saradnji Mađarske sa prostorima van Vojvodine, gde ta saradnja praktično da ne postoji, a ogromne su mogućnosti“, rekao je ambasador.

Predsednik Vučurević rekao je da se Sporazumom o saradnji nastavlja jačanje regionalne saradnje.

„Jak region, znači jaka privreda. Generatori ekonomskog razvoja regiona jesu privredni subjekti uspešnog poslovanja, sa tendencijom proširenja kako na domaćem, tako i na tržištima u regionu. Privredne komore su tu da im omoguće jednostavnije dolaženje do potencijalnih poslovnih partnera, da uvezuju privrednike oba regiona i pospešuju razmenu kontakata, biznis ideja“, rekao je Vučurević.

U stručnom delu konferencije, prisutnima su se obratili predstavnici Instituta za istraživanje i razvoj vinogradarstva i vinarstva, Pečujsko-baranjske privredne komore, kao i glavni urednik časopisa „Pesc Wine Bar Magazin“, koji su održali nekoliko predavanja posvećenih razvoju vinarstva i vinogradarstva u regiji Vilanj. Vojvođansku delegaciju u Vilanju primio je gradonačelnik Vilanja , nakon čega su posetili vinariju „Bock“.

Potpisivanju Sporazuma i konferenciji prisustvovali su i ministar savetnik u Ambasadi RS u Mađarskoj Oto Kišmarton, zamenik generalnog sekretara PKV Bojana Miljuš, sekretar Pečujsko-baranjske privredne komore mr Rab Sabolč (Szabolcs Rabb), viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV Dragica Samardžić, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju PKV Milan Stojanov i savetnik za međuregionalnu saradnju Diana Veler.