Grupacija za ruralni turizam Udruženja za turizam Privredne komore Srbije održala je sednicu 24. novembra u Kragujevcu, u okviru 9. međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma. Na sednici je usvojen predlog za pokretanje inicijative da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u sistemu poreza na imovinu ili PDV omogući pravo naplate i izdavanja računa za pružene ugostiteljske usluge kao što su računi koje izdaju za promet poljoprivrednih proizvoda. Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave turizmom sada nemaju pravo da samostalno naplaćuju svoje usluge, već to najčešće čine preko turističkih organizacija, što znatno otežava poslovanje.
Na sednici je usvojen i predlog za pokretanje inicijative da registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave turizmom, odnosno agroturizmom, ubuduće budu u direktnoj nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što je to slučaj u Sloveniji. Ovaj predlog omogućio bi brži razvoj agroturizma u Srbiji, odnosno delatnosti koje su usko povezane s poljoprivredom, čime bi se doprinelo i ruralnom razvoju i zaustavljanju odlaska seoskog stanovništva u gradove. Usvojene inicijative biće predmet pravne analize nadležnih organa u Privrednoj komori Srbije, kako bi se sagledale postojeće zakonske mogućnosti, kao i potrebe za eventualnim izmenama zakonodavnog okvira.
Za novu predsednicu Grupacije za ruralni turizam Udruženja za turizam Privredne komore Srbije izabrana je Biljana Katić, vlasnica etno-sela "Dembelija" u Barajevu.

G. Radović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži