Banja Koviljača je ove godine bila mesto gde je održan 10, jubilarni seminar Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine. Savetodavci iz svih poljoprivrednih stanica s teritorije Pokrajine, predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva poljoprivrede Srbije, brojni predavači i gosti okupili su se s ciljem da sumiraju postignute rezultate, ali i da utvrde dalje pravce delovanja u okviru svoje struke. Predavanja tokom seminara pomogla su savetodavcima da dobiju još više informacija o novim tehologijama i sistemima kojima se može podići produktivnost i profitabilnost na imanjima naših farmera.  Zemlja- partner  na ovom jubilarnom skupu bila je Kanada. Izlaganja predstavnika Ambasade Kanade u Beogradu i kanadske poljoprivredne industrije propraćena su s velikim interesovanjem.

Skup je pozdravio direktor Poljoprivredne stručne službe "Novi Sad", gospodin Milan Milić, koji je prokomentarisao brojne aktivnosti stručne službe i savetodavaca u proteklih godinu dana. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević je zvanično otvorio seminar i učesnicima poželeo uspešan rad. U svom izlaganju istakao je značaj i ulogu poljoprivrede i detaljno obrazložio mere podrške koje  poljoprivredni proizvodjači imaju u ovom trenutku, ali je posebno naglasio da se već sledeće godine očekuje još veća finansijska podrška agraru. Na primeru podsticajnog programa i mera koje se odnose na navodnjavanje zemljišta, gospodin Radojević je objasnio kako se može unaprediti poljoprivredna proizvodnja, osigurati stabilnost prinosa i podići kvalitet proizvoda.

Gospodja Đurđa Ćeramilac, direktor trgovinskog odeljenja kanadske ambasade u Beogradu, posebno je naglsila u svom izlaganju da postoji veliki interes obe strane da se robna razmena poveća i da za to ima uslova. Kao primer izuzetno uspešne saradnje između Kanade i Srbije, gospođa Ćeramilac je navela nekoliko uspešnih projekata u oblasti govedarstva, svinjarstva, obrazovanja i transfera tehnologija ostvarenih u poslednjih 20 godina. Podatak da u populaciji crno-belih goveda na teritoriji Vojvodine nema praktično ni jednog grla koje nema "neki kanadski gen", nikoga nije ostavio ravnodušnim. U nastavku je, gospodin Boris Berisavljević, profesionalni poljoprivredni konsultant iz Kanade, govorio o efikasnosti kanadske poljoprivrede, koja je bazirana pre svega na obrazovanju, tehnološkom napretku, zatim kvalitetu proizvoda,  i zaštiti životne sredine.

Sledećih dana, Poljoprivredna savetodavna služba nastavila je rad po sekcijama (biljna proizvodnja, stočarska proizvodnja) ili odabranim temama iz stuke.  Izgleda da su ove godine savetodavci bili izuzetno inspirisani (jubilarni seminar?) tako da diskisije nisu prestajale ni posle zvaničnog završetka radnog dana.

Mesto i uloga savetodavaca, njihova kompetentnost i odgovornost su vrlo aktuelne teme o kojima se dosta razgovaralo, s obzirom na velike potencijale koji stoje na raspolaganju poljoprivrednicma Vojvodine, a koji bez stručne pomoći neće biti iskorišćeni na najefikasniji način.

Za izvanrednu organizaciju  pobrinuli su se zaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi "Novi Sad", a ljubazno osoblje hotela Royal Spa, je učinilo sve, da se učesnici seminara osećaju “bas kao kod kuće”, što su gosti umeli da cene.

B. Berisavljević  

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži