Od naredne školske godine Poljoprivredna škola sa domom učenika "Ljubo Mićić" u Požegi imaće svoju mini-mlekaru. Ova investicija vredna je 4,9 miliona dinara. Ministarstvo privrede je za ove namene izdvojilo 2.000.000, a lokalna samouprava 2.900.000 dinara. Ova škola je za izradu projekta mini-mlekare utrošila 300.000 dinara.
Projekat izgradnje mlekare odvijaće se u tri faze.
- Prva faza podrazumeva grube građevinske radove sa zatvaranjem otvora i ona je počela 2. novembra. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, biće završena do Nove godine. Druga faza podrazumeva unutrašnje građevinske radove, odnosno postavljanje električnih i vodovodnih instalacija, pločica i dr. Ovi radovi koštaće oko 3.000.000 dinara, a njihov završetak planiran je do početka aprila naredne godine. Predviđeno je da se u poslednjoj fazi uradi projekat za nabavku potrebne opreme, kao i samo opremanje mini-mlekare. Projekat će finansirati škola, a kolika je suma novca neophodna za nabavku opreme odrediće projektant, kaže Kojo Bošković, direktor ove škole.
Objekat je površine 150 kvadratnih metara, a izvođač radova je preduzeće "Graditelj" iz Ivanjice.
Ukoliko sve bude teklo po planu, đaci će prva praktična znanja u preradi kozijeg i kravljeg mleka u sir i kajmak, i dobijanju surutke sticati već od početka naredne školske godine.
- U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu ima mnogo mlekara. Nedostaju stručni kadrovi. Dodatni motiv nam je to što u požeškom kraju već ima sedam stada alpskih koza. Ona će se umnožavati, a njihove vlasnike već sada muči plasman mleka. Očekujemo da će naša mini-mlekara rešiti problem otkupa mleka, njegove prerade i plasmana gotovih proizvoda. I pri školi imamo jedno stado koza ove rase. Ono je kupljeno zahvaljujući donaciji Fondacije "Ana i Vlade Divac" i sredstvima lokalne samouprave, napominje Bošković.
Ova poljoprivredna škola broji 300 đaka koji se obrazuju za zanimanja poljoprivredni i veterinarski tehničar, rukovalac i mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mesar, pekar, cvećar i vrtlar. Učenici svoja teorijska znanja praktično mogu da primene na ekonomiji koja se prostire na 80 hektara i ima povrtnjak, rasadnik, štale za krupnu stoku i živinu. Tu su i hladnjača i pekara. Na ekonomiji se obezbeđuje hrana za oko 200 đaka koji borave u Domu učenika koji se nalazi pri školi.

J. Bajšanski

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži