Kako i s kojim konceptom je moguće baviti se zelenom ekonomijom u Srbiji bila je tema izuzetno posećenog panela koji je, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, organizovalo Udruženje novinara "Eko vest" u Novom Sadu. Učesnike skupa pozdravio je Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine koji je najavio da će naredne godine država u budžetu izdvojiti znatno više novca za ekologiju i projekte reciklaže otpada.
Eminentni stručnjaci za oblast ekologije diskutovali su o konceptu cirkularne ekonomije kao i modelima za reciklažu i vraćanje u upotrebu svih materijala iz otpada u privredu i energetske svrhe.
- Uvođenjem cirkularne ekonomije može se otvoriti 30.000 novih radnih mesta i povećati konkurentnost privrede. Srbija u toj oblasti ima sve uslove da postane regionalni lider u razvoju i investicijama, rekao je Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkulrnu ekonomiju.
Predsednik Saveza ekoloških udruženja "Zelena lista Srbije" Igor Jezdimirović istakao je da država i društvo treba da stvore preduslove za razvoj cirkularne ekonomije.
- Ne samo zbog uštede prirodnih resursa već i načina očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi, rekao je Jezdimirović, a istovetne stavove o cirkulrnij ekonomiji iznela je i Jelena Kiš iz Resan Fondacije za sakupljanje i reciklažu limenki zalažući se da se limenke prave od sirovina koje se mogu reciklirati i biti upotrebljive za dalju preradu.

K. R.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži