Kompanija Victoria Logistic, članica Victoria Group, i ove godine je u potpunosti spremno dočekala otkup suncokreta i soje u žetvi. Finansijska sredstva za otkup su obezbeđena za svu robu koja će biti predata kompaniji, a prijem zrna je organizovan na oko 100 otkupnih mesta kojima kompanija upravlja, navodi se u saopštenju ove kompanije.
Kada je u pitanju suncokret, Victoria Logistic planira otkup preko 180.000 tona ove uljarice, što na domaćem što na inostranom tržištu. Finalna cena biće definisana u drugoj polovini septembra, a kao i svih prethodnih godina biće formirana u skladu sa tržišnim kretanjima. Za predati suncokret isplaćivana je akontna cena od 30 dinara plus PDV po kilogramu, a svi akonti i avansi su u celosti isplaćeni.
Kada se radi o soji čija je žetva na samom početku, u kompaniji Victoria Logistic kažu da su nedostatak padavina i ekstremno visoke temperature koje su zadesile Srbiju ovog leta uticali i na smanjeni prinos i na kvalitet zrna, dok je u zemljama regiona znatno povoljnija situacija. Iako stručnjaci kompanije kontinuirano prate situaciju na terenu, evidentno je da će znatno slabiji kvalitet otežati skladištenje i manipulaciju zrnom i podići troškove ovih procesa. Tehnološka nezrelost zrna, povišen i neujednačen nivo vlage i niži sadržaj proteina ujedno će poskupeti proces prerade.
Ukupna količina soje koju Victoria Logistic planira da otkupi sa domaćeg i inostranog tržišta prelazi 160.000 tona. Ovaj obim prerađivačkim kapacitetima Sojaproteina omogućava da budu zadovoljene kako potrebe domaćeg tržišta za sačmom, tako i inostranog za proteinskim proizvodima viših faza prerade. Otkupna cena soje, navodi se u saopštenju, biće formirana u skladu s referentnim svetskim berzama i tržišnim cenama u zemlji i regionu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži