Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su juče u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta "Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu". Ukupna vrednost projekta je 8,7 miliona dolara, a vrednost granta koji je Svetska banka odlučila da odobri za Republiku Srbiju je 2,6 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo.
Nakon potpisivanja dokumenta, ministar Nedimović je izjavio da će realizacija projekta početi za nekoliko dana, a trajaće ukupno četiri godine. Nakon toga će se dobiti sistem ranog upozorenja od poplava, što je veoma važno, jer Drina je prilično nepredvidiva. Ovim projektom na reci Drini, ali i na svim njenim pritokama biće rađeni sistemi odbrane od poplava, a na nekim prostorima i sistemi mobilnih panela.
- Drina će nas sve uvezati i omogućiti kontrolisanje sve prisutnijih elementarnih nepogoda, odnosno promena koje se dešavaju u klimi i koje nam donose neke nove izazove, rekao je Branislav Nedimović, napominjući da će najveće koristi imati oni koji žive u slivu reke Drine.
Mirko Šarović je naglasio da se ovaj memorandum odnosi na integrisano upravljanje slivom reke Drine i finansira ga Globalni fond za klimatske promene, a implementira se preko Svetske banke.
Prema njegovim rečama, projekat ima nekoliko komponenti među kojima je zajedničko upravljanje slivom reke Drine, jačanje kapaciteta za upravljanje u tom slivu, kao i niz konkretnih projekata koji se odnose na degradaciju zemljišta.
Kao odgovor na hitnu potrebu za efikasnijim upravljanjem vodama, odnosno ublažavanjem posledica poplava i suša u slivu reke Drine 2010. godine, tri zemlje sliva, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, u saradnji sa Svetskom bankom, pokrenule su "Regionalnu inicijativu za zapadni Balkan za upravljanje poplavama i sušama u slivu reke Drine".
U saopštenju je navedeno da će u Srbiji osnovnu nadležnost za sprovođenje projekta imati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži