Opština Knić poziva proizvođače iz ovog kraja da konkurišu za novac iz lokalnog budžeta koji je namenjen za razvoj poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju. Ove godine je za razvoj poljoprivrede za direktnu pomoć iz budžeta izdvojeno više od 20.000.000 dinara. Najviše novca je izdvojeno za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite i kupovinu grla, sadnica i opreme za poljoprivredu.
Za sufinansiranje kamate za poljoprivredne kredite zahtevi će se odobravati po redosledu prijema i iznosiće 100 odsto ukoliko je kredit kratkoročan, s rokom otplate 12 meseci. Ukupan budžet za ovu namenu je 10.000.000 dinara, a poljoprivrednici mogu da računaju na pojedinačan iznos od najviše 400.000 dinara.
Za investicije u gazdinstva opština će budžetskim novcem pomagati kupovinu junica, ovaca, nazimica, sadnica voća, nabavku plastenika i opreme za pčelarstvo sa 70 odsto ukupne vrednosti bez PDV-a. Prednost u konkurisanju za ove podsticaje imaju mlađi od 40 godina i oni koji se bave isključivo poljoprivredom. Za ove investicije u budžetu je odvojeno ukupno 9,5 miliona dinara.
Opština Knić će i ove godine regresirati veštačko osemenjavanje sa po 1.000 dinara po grlu, dok je ukupan budžet za ovu vrstu podsticaja 1,5 miliona dinara. Uporedo, lokalna samouprava u Kniću podseća da je u toku predaja zahteva za državne podsticaje u biljnoj proizvodnji, koja iznosi 2.000 dinara po hektaru. Zahtevi mogu da se predaju Upravi za trezor do 30. aprila, a jedno gazdinstvo može da dobije subvencije za najviše 20 hektara.
Za bilo kakve nedoumice, informacije o potrebnoj dokumentaciji, ispunjavanju uslova i vremenu objavljivanja javnih poziva proizvođači mogu detaljno da se raspitaju u Agrocentru u Kniću ili na brojeve telefona 034/510-489 ili na 062/306-125.

Biljana Nenković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži